Hlavní obsah

Rusko teď vylučuje mírovou dohodu s Ukrajinou

Foto: Twitter@RTErdogan

Rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou se dlouhodobě snaží zprostředkovat turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vlevo). Snímek z jeho čtvrteční schůzky s ukrajinským prezidentem Zelenským a generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Reklama

Rusko očekává dlouhý konflikt s Ukrajinou, prohlásil stálý představitel Ruska při OSN Gennadij Gatilov. Zároveň obvinil Západ, že brání diplomatickému řešení války.

Článek

Moskva nevidí možnost pro diplomatické řešení války na Ukrajině a očekává dlouhý konflikt. V rozhovoru pro Financial Times to řekl stálý zástupce Ruska při OSN v Ženevě Gennadij Gatilov.

„V současnosti nevidím příležitost pro diplomatické kontakty. A čím víc konflikt postupuje, tím těžší bude najít diplomatické řešení,“ prohlásil Gatilov a vyloučil přímé rozhovory mezi prezidenty Vladimirem Putinem a Volodymyrem Zelenským. Diplomat obvinil Spojené státy a další členy NATO, že tlačí na Kyjev, aby žádná jednání nevedl.

Gatilov volá po tom, aby větší roli v jednáních sehrála OSN, ale organizace je podle něj kvůli válce zpolitizovaná, což „poškozuje její autoritu“ a není proto schopná sloužit jako prostředník.

OSN nedávno spolu s Tureckem zprostředkovala dohodu mezi Kyjevem a Moskvou o exportu obilí z ukrajinských přístavů. Podle turecké agentury Anadolu v pondělí na základě tohoto ujednání z Ukrajiny vypluly další dvě lodě, od začátku srpna se tak podařilo vyvézt už přes 650 milionů tun obilí.

Gatilov, který do roku 2018 sloužil jako náměstek ruského ministra zahraničí, tvrdí, že v dubnu byla rusko-ukrajinská dohoda velmi blízko. Prý se to povedlo díky rozhovorům pod patronátem turecké vlády, což ovšem účastníci jednání zpochybňují.

Ruské drancování Ukrajiny

Rusové se při invazi na Ukrajinu zmocnili dvou třetin uhelných ložisek či pětiny nalezišť zemního plynu. Co dalšího Putinova vojska na Ukrajině ukradla, rozebíráme v textu zde:

Podle diplomata může za krach rozhovorů Západ. „Budou (Kyjev a jeho západní podporovatelé, pozn. red.) bojovat až do posledního Ukrajince,“ prohlásil Gatilov. Západ podle něj zneužívá situace, aby mohl na Rusko tlačit a izolovat ho, a nestará se o ukrajinský lid.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pokračuje ve snaze zprostředkovat diplomatické řešení války. Tento měsíc se sešel s Putinem i se Zelenským. „Nadále věřím, že válka skončí u jednacího stolu. Pánové Zelenskyj a Putin jsou stejného názoru,“ prohlásil Erdogan na Ukrajině.

Podle zdrojů Financial Times tím ale turecký vládce neodkazoval na žádný konkrétní pokrok v rozhovorech. Skepsi ohledně dalších jednání s Ruskem dává v poslední době najevo i Ukrajina. Poradce šéfa Zelenského kanceláře Mychajlo Podoljak, který se zúčastnil předchozích rozhovorů, řekl, že jednání s Ruskem je pro každého „fatální“.

Reklama

Doporučované