Hlavní obsah

Jste zbabělci, obvinil ruský diplomat Česko

Foto: wikimedia

Ukrajina podle Moskvy použila k útoku mimo jiné raketomety RM-70 Vampire české výroby. Pro svá tvrzení Rusko nepředložilo žádné důkazy.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Ministr zahraničí Lipavský oznámil, že se Česko nezúčastní Rady bezpečnosti OSN, jíž svolalo Rusko po ostřelování Bělgorodu. Rusové obvinili Česko ze zbabělosti a žádají, aby se země neúčastnila jednání o Ukrajině.

Článek

Ze zbabělosti a malomyslnosti obvinil v neděli ráno zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij Českou republiku, která se odmítla zúčastnit zasedání Rady bezpečnosti OSN svolaného Ruskem kvůli sobotnímu ostřelování ruského Bělgorodu. Moskva z něj viní ukrajinskou armádu a po Praze žádala, aby se jednání RB OSN zúčastnil její zástupce a vysvětlil české dodávky zbraní na Ukrajinu. Český ministr Jan Lipavský účast českého diplomata na zasedání odmítl.

„Vaše zbabělost a malomyslnost jsou zaznamenány. Předpokládáme, že Česká republika se již nebude účastnit zasedání Rady bezpečnosti OSN na téma Ukrajina,“ napsal Poljanskij v češtině v reakci na vyjádření šéfa české diplomacie na sociální síti X.

Lipavský: Nesloužíme lží otrávené propagandě

Lipavský na platformě předtím napsal, že se Česko odmítá nechat Ruskem kamkoliv předvolávat. „Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ uvedl český ministr.

Česko lituje obětí konfliktu, odpovědnost za ně nese jen Rusko

Česká diplomacie v dopisu zaslaném Radě bezpečnosti OSN vyjádřila lítost nad oběťmi konfliktu na Ukrajině. Za ztráty životů na obou stranách podle ní nese odpovědnost Rusko, které válku svou agresí vyvolalo. Česko také potvrdilo svou podporu Ukrajině, uvádí dokument, který na síti X zveřejnila OSN.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja na zasedání Rady bezpečnosti v noci na dnešek podle ČTK prohlásil, že české střely zabily civilisty v Bělgorodu. Kritizoval také, že Praha nevyhověla ruské žádosti a zasedání v RB OSN se odmítla zúčastnit. Ukrajina podle tvrzení Moskvy použila k útoku mimo jiné raketomety RM-70 Vampire české výroby.

Sobotní ostřelování bylo jedním z největších, kterému během války na Ukrajině Bělgorod čelil, a podle ruských úřadů si vyžádalo 22 obětí a desítky zraněných. Údery podle ruských úřadů zasáhly výhradně civilní objekty.

Ukrajinská média s odvoláním na své zdroje napsala, že ukrajinské síly útočily na armádní cíle v Bělgorodské oblasti a že výbuchy a požáry v Bělgorodu zapříčinila neprofesionalita ruské protivzdušné obrany. Server RBK-Ukrajina také uvedl, že útok ukrajinských sil na ruskou armádní infrastrukturu je „následek“ barbarských pátečních ruských útoků na ukrajinská města.

Rusko, které Ukrajinu vojensky napadlo loni v únoru, v pátek podle Kyjeva uskutečnilo nejrozsáhlejší vzdušný útok na Ukrajinu od začátku své invaze, který napříč zemí připravil o život na 40 civilistů, další desítky jich zranil a způsobil rozsáhlé škody mimo jiné na infrastruktuře i civilních budovách.

Na samotném zasedání Rady bezpečnosti pak podle ČTK ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja prohlásil, že české střely zabily civilisty v ruském Bělgorodu. Kritizoval také, že Česko nevyhovělo ruské žádosti a zasedání se odmítlo zúčastnit.

Ukrajina podle Moskvy použila k útoku mimo jiné raketomety RM-70 Vampire české výroby. Pro svá tvrzení Rusko nepředložilo žádné důkazy.

Ukrajinská média ale s odvoláním na své zdroje napsala, že ukrajinské síly útočily na armádní cíle v Bělgorodské oblasti a že výbuchy a požáry v Bělgorodu zapříčinila neprofesionalita ruské protivzdušné obrany.

O den dříve, v pátek 29. prosince, Rusko masivně zaútočilo na ukrajinská města drony. Prezident Zelenskyj v sobotu oznámil, že nálety si vyžádaly 39 mrtvých. Kyjevský starosta Vitalij Kličko oznámil, že šlo co do počtu civilních obětí o nejhorší útok, jakému metropole čelila.

Článek jsme aktualizovali v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované