Hlavní obsah

Rusko: Účastí na pohřbu Navalného se velvyslanci vměšovali do vnitřních záležitostí

Foto: Hussein Eddeb, Shutterstock.com

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Reklama

Účast velvyslanců na pohřbu Alexeje Navalného dokazuje, že byl agentem Západu, tvrdí Rusko. Podle mluvčí ministerstva zahraničí znamenala jejich přítomnost vměšování do vnitřních záležitostí Ruska.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko v úterý obvinilo západní velvyslance v Moskvě ze zasahování do ruských vnitřních záležitostí tím, že přišli uctít památku vůdce opozice Alexeje Navalného, píše zpravodajský server Reuters.

O den dříve ministr zahraničí Sergej Lavrov vyjádřil znepokojení nad tím, že se s ním velvyslanci Evropské unie před prezidentskými volbami, které se v Rusku uskuteční 15. až 17. března, odmítli sejít.

Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová pak v ruské státní televizi uvedla, že odmítnutí vyslanců hovořit s Lavrovem ukazuje, že se vměšují do záležitostí Moskvy a místo diplomatické práce hrají „divadlo“. Přítomnost velvyslanců na Navalného pohřbu považuje Rusko za důkaz Navalného spolupráce se Západem. Jak Zacharovová dodala, chování velvyslanců vyvolává otázky o smyslu jejich funkcí.

Válka na Ukrajině vyvolala nejhlubší krizi ve vztazích Ruska se Západem od kubánské krize v roce 1962 a prezident Vladimir Putin varoval, že Západ riskuje vyprovokování jaderné války, pokud vyšle své vojáky bojovat na Ukrajinu.

Více o pohřbu Alexeje Navalného zde

Reklama

Doporučované