Hlavní obsah

Rusko válčí na Ukrajině, na Sibiři bují chaos

Bez komentáře: Video z incidentu převzaté ze sociální sítě X (dříve Twitter). Omluvte špatnou kvalitu nahrávky.Video: twitter/KevinRothrock

 

Reklama

Ruští váleční blogeři byli překvapení: tohle se neděje na Ukrajině, ale doma v Rusku. Sociální sítě obletělo v minulých dnech video z přestřelky mezi policisty a ilegálními těžaři nefritu v Burjatsku.

Článek

Skupina asi 40 ilegálních těžařů nefritu zahájila palbu na policisty, kteří je přišli zatknout. K incidentu došlo v nefritovém nalezišti Ospinskij, které leží v Burjatsku, ruském sibiřském regionu sousedícím s Mongolskem. Podle ruského serveru Baza se ozbrojený střet mezi policisty a těžaři odehrál už 26. července, video z něj se však objevilo až nyní. Krátký záznam natočený kamerou umístěnou na helmě jednoho z policistů zachycuje střelbu a postup policejního týmu v zalesněném hornatém terénu.

„Zůstaňte, kde jste,“ ozývají se příkazy, další policista vyzývá k tomu, aby si těžaři lehli na zem a nehýbali se, nebo bude střílet. Další z hlasů skupinu těžařů vyzývá, aby se vzdala. „Běžte na Ukrajinu, střílet můžete tam,“ zazní také na videu. Na konci záznamu je jeden z mužů postřelen.

Téměř veškerý nefrit vytěžený v Burjatsku se bez zpracování vyváží do Číny, uvádí zpravodajský server Infpol. Čína dosud tyto drahokamy nakupovala v Myanmaru, ale tamní nestabilní politická situace snížila dodávky téměř na nulu.

Spekuluje se o tom, že těžaři prodávali nefrit sami přímo Číňanům, aby se vyhnuli poplatkům zkorumpovaným policistům a úřadům.

Více o Burjatech

Přečtěte si o rasismu, kterému Burjati v Rusku čelí, i o jejich zapojení do války na Ukrajině:

Během incidentu byli zraněni dva lidé, asi 30 bylo zadrženo a podle zpráv v ruských médiích policie zabavila asi 80 kilogramů nefritu.

Těžaři tvrdili, že na ně policisté začali střílet jako první, pět zatčených nicméně čelí obvinění z ozbrojeného útoku na bezpečnostní složky, napsal ruský opoziční server Meduza.

Burjatsko, které je jedním z nejchudších regionů Ruska, válku na Ukrajině silně pociťuje. V republice probíhá utajovaná mobilizace a právě Burjati jsou druhou největší skupinou mezi padlými ruskými vojáky. Podle Nadace svobodné Burjatsko padne 55 mužů na každých 100 tisíc obyvatel. Mezi obyvateli Moskvy je to naopak pouhých 0,9 oběti na 100 tisíc obyvatel.

Reklama

Doporučované