Hlavní obsah

Rusko vězní tisíce Ukrajinců. Čelí mučení i otrocké práci v uniformách na frontě

Foto: Balakate, Shutterstock.com

Nápravně pracovní kolonie č. 5. ve městě Nižné Vjazovje v Tatarstánu.

Reklama

Tisíce ukrajinských občanů jsou drženy v zajetí v Rusku i na okupovaném ukrajinském území.

Článek

Tisíce ukrajinských občanů jsou drženy v zajetí v Rusku i na okupovaném ukrajinském území. K věznění Ukrajinců slouží nejmodernější zařízení, ale také sklepy obsazených domů. Na většinu z nich se nevztahují ruské zákony.

O hrůzných zkušenostech a praktikách informovala agentura AP s odkazem na získané dokumenty ruské vlády, ukrajinské zpravodajské služby, očité svědky a ukrajinské vyjednavače.

Z ruských dokumentů je zřejmé, že Rusko plánuje výstavbu 25 nových trestaneckých kolonií a šesti detenčních center na okupovaných územích do roku 2026. V těchto zařízeních by mohly být drženy další tisíce lidí. Nyní má Rusko k dispozici podle odhadů OSN, ukrajinské lidskoprávní skupiny a ruské lidskoprávní skupiny Gulagu.net 37 zařízení na území Ruska a Běloruska, a dokonce 125 detenčních center na okupovaných územích Ukrajiny.

Souběžně s tím ruský prezident Vladimir Putin v květnu podepsal dekret, který umožnil ruským úřadům přemisťovat lidi z území pod stanným právem do oblastí, kde speciální opatření neplatí. To umožňuje jednodušší deportaci Ukrajinců, kteří se staví na odpor ruské okupaci, hluboko na ruské území a navíc na dobu, u níž není jasné, zda je nějak omezena. Toto je podle informací AP běžná praxe ruských okupantů.

Hlavními příčinami, proč jsou Ukrajinci uvězněni, bývají i drobné „přestupky“ jako používání ukrajinštiny. Nicméně mnohdy stačí jen být mladý muž. Ti jsou často zatčeni bez jakéhokoliv vysvětlení. Jiní jsou označeni za teroristy, partyzány nebo osoby, které poškozují průběh „speciální vojenské operace“.

Lidé ve vězeních jsou často podrobeni otrocké práci – v ruských uniformách kopou zákopy nebo staví opevnění. Při těchto činnostech jsou často terčem palby, protože jsou oblečení do ruských barev. V některých případech byli nuceni kopat masové hroby pro své spoluobčany, kteří otrocké práce nepřežili.

Na Ukrajinu se postupně vracejí váleční zajatci

Na palubě speciálu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským z Turecka se do vlasti vrátila i pětice ukrajinských vojenských velitelů – hrdinů z mariupolského Azovstalu. Moskva upozorňuje, že jde o porušení dohody.

Mučení je na denním pořádku. Běžnými praktikami, které ruští věznitelé používají, jsou elektrošoky, bití obětí takovou měrou, že jim lámou žebra a lebky nebo je různými způsoby dusí. Mnoho z těch, kteří ruská vězení přežili, reportérům z AP potvrdilo, že byli častokrát svědky smrti. Zpráva OSN z června uvedla, že vyšetřovatelé evidují 77 poprav zadržených civilistů a jednu smrt muže způsobenou nadměrným mučením.

Rusko veškerá nařčení, že vězní a deportuje ukrajinské civilisty, kategoricky odmítá. Na základě vícero zdrojů jako například satelitních snímků, sociálních sítí, očitých svědků a kopií dopisů, jež poskytl Červený kříž, je přitom jasné, že Rusko provozuje sofistikovaný systém pro detenci a zneužívání civilistů. Což je v přímém rozporu s ženevskými konvencemi.

Lidé jsou drženi několik dnů, ale i měsíců, jiní se ztratí na více než rok. Často jsou přesouváni z místa na místo bez jakéhokoliv vysvětlení. „Je to obchod s lidmi,“ prohlásila Olena Jahupova, jedna ze zadržených, která musela kopat ruské zákopy v Záporožské oblasti. „Musíme o tom mluvit, jinak nedojde ke změně. Zítra to může potkat mého souseda, přítele nebo příbuzného,“ dodala.

Válečné zločiny jsou bohužel běžnou součástí většiny válečných konfliktů

Není možné zjistit, kolik přesně ukrajinských občanů je v současné době okupanty uvězněno. Ukrajinská vláda dokázala dojít k číslu něco málo přes tisíc zajatých. Avšak podle Vladimira Osečkina, ruského lidskoprávního aktivisty, jsou nejméně čtyři tisíce civilistů drženy v Rusku a podobný počet na okupovaných územích.

Osečkin reportérům z AP také dodal ruský dokument, ve kterém stálo, že 119 civilistů, kteří nesouhlasili se „speciální vojenskou operací“, bylo přepraveno letadlem do trestanecké kolonie ve Voroněžské oblasti. Přesuny letadlem potvrdily také další oběti ruské okupační správy.

„Kyjev předpokládá, že počet zadržených civilistů se pohybuje kolem 10 tisíc,“ informoval AP ukrajinský vyjednavač Oleksandr Kononeko. „Rusové tvrdí: ‚My nejsme ti, co lžou, to jste vy,‘“ řekl Kononeko.

S pokračující válkou narostl i počet uvězněných civilistů. Na začátku války přišla na zabraná ukrajinská území okupační správa se seznamy aktivistů, proukrajinských lídrů a válečných veteránů. Starostu Melitopolu Ivana Fedorova zajaly ruské jednotky poté, co získaly kontrolu nad městem. Propuštěn byl poté, co ho Kyjev vyměnil za devět ruských vojáků.

Ukrajinská protiofenziva je v plném proudu

Druhá vlna zatýkání se týkala ukrajinských učitelů a doktorů, kteří odmítli spolupracovat s okupační správou. Nyní jsou důvody k zadržení mnohem menší – jako důvod může sloužit třeba i stužka v ukrajinských barvách na dětském kole. „Je to úplně bez logiky,“ řekl Fedorov. Myslí si, že jen z Melitopolu je drženo celkem 500 civilistů.

Ženevské konvence zakazují zadržování a deportaci civilistů. Dále stanovují, že zadrženým musí být umožněno komunikovat s blízkými, mít k dispozici právní služby a musejí mít možnost bránit se obviněním u soudu.

Reklama

Doporučované