Hlavní obsah

Rusko protestuje. Český speciál odvezl z Turecka i zajatce z Azovstalu

Foto: Twitter@ZelenskyyUa

Zelenskyj, jeho tým a ukrajinští vojenští velitelé, které odvezl z Turecka.

Reklama

aktualizováno •

Na palubě speciálu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským z Turecka se do vlasti vrátila i pětice ukrajinských vojenských velitelů – hrdinové z mariupolského Azovstalu. Moskva upozorňuje, že jde o porušení dohody.

Článek

Denys Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Serhij Volynskyj, Oleh Chomenko a Denys Šleha. To jsou jména ukrajinských vojenských velitelů, kteří se po měsících v zajetí vrátili do vlasti.

Na twitteru to v sobotu odpoledne oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zveřejnil video zachycující, jak pětice mužů v Istanbulu nastupuje do speciálu české armády. „Vracíme se z Turecka a vezeme domů naše hrdiny,“ napsal Zelenskyj, který v zemi jednal s tamním prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Pluk Azov a další ukrajinské jednotky loni na jaře bránily ocelárny Azovstal v jihoukrajinském Mariupolu před ruskými okupanty. Vojáci padli do ruského zajetí před rokem v květnu, když se po dohodě mezi válčícími stranami nakonec vzdali.

V září se stali součástí výměny vězňů zprostředkované Tureckem. Podle původního ujednání měli zůstat v Turecku až do konce války na Ukrajině.

V květnu zakladatelka Asociace rodin obránců Azovstalu Kateryna Prokopenková prohlásila, že velitelé pluku žijí v Turecku v uzavřeném zařízení, ale mají přístup k informacím, připomněl deník Ukrajinska pravda.

Ještě v sobotu večer pětice bojovníků spolu se Zelenským dorazila do Lvova. „Dnes, v 500. den války, jsme vrátili domů na Ukrajinu pět našich hrdinů, hrdinů Ukrajiny, velitelů obrany Mariupolu a Azovstalu,“ řekl prezident v západoukrajinském městě.

Zelenskyj za přesun bojovníků poděkoval Erdoganovi i členům ukrajinského vyjednávacího týmu, do kterého podle něj patřil vedoucí prezidentské kanceláře, ministr vnitra nebo šéf vojenské rozvědky.

Turecko podlehlo tlaku, tvrdí Moskva

Moskva se proti návratu velitelů ohradila, podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova „nejde o nic jiného než přímé porušení podmínek existujících dohod“. „V tomto případě byly podmínky porušeny ukrajinskou i tureckou stranou,“ prohlásil podle ruské státem kontrolované agentury Ria Novosti.

Ankara byla podle Peskova nucena tento krok učinit kvůli neúspěchu nové ukrajinské protiofenzivy i nadcházejícímu summitu NATO, který má projednat plán ukrajinského členství v Alianci. „Rusko tomu velmi dobře rozumí,“ prohlásil kremelský mluvčí. Postěžoval si, že Moskva o kroku nebyla dopředu informována.

Turecký prezident během jednání se Zelenským podpořil ukrajinské členství v NATO (více zde). V ruské válce na Ukrajině se Erdogan dosud snažil oproti jiným členům Aliance vystupovat nestranně, díky čemuž například spolu s OSN zprostředkoval dohodu o exportu obilí z Ukrajiny.

Erdogan tento týden oznámil, že Putin v srpnu navštíví Turecko. Podle Peskova ale zatím diplomaté termín nestanovili.

Speciál české armády, kterým letěli i velitelé z Azovstalu, má Zelenskyj k dispozici už několik dní. „Cesta prezidenta Zelenského obsahuje zastávky ve čtyřech zemích, přespal tu a využívá letadlo české armády, celou cestu koordinujeme s Ukrajinci. Je to taková naše delší cesta po Evropě,“ vysvětlil v rozhovoru pro Seznam Zprávy Tomáš Pojar, poradce premiéra Petra Fialy pro národní bezpečnost.

Zelenskyj ve čtvrtek navštívil Bulharsko, odkud se večer přesunul do Prahy. V pátek pokračoval na Slovensko a v sobotu právě do Turecka.

„Jsem rád, že naše letectvo pomohlo vrátit domů na Ukrajinu tyto odvážné obránce svobody z Azovstalu,“ komentoval na twitteru let z Turecka premiér Fiala.

Zelenskyj v Praze

Reklama

Doporučované