Hlavní obsah

„Ukrajina nám opravdu věří, proto tady Zelenskyj přespal,“ říká ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Archiv KPR/Zuzana Bönish

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přivítal jeho český protějšek Petr Pavel.

Reklama

„I já ji považuji za nesmírně závažnou a nebezpečnou. Výslovné varování ukrajinského prezidenta Zelenského před ruskou propagandou v Česku mě zaujalo,“ řekl v rozhovoru ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Článek

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) považuje návštěvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za uznání pro Českou republiku a její snahu pomoci ruskou válkou zmítané zemi.

Ministr Dvořák v rozhovoru pro Seznam Zprávy mimo jiné analyzuje význam Zelenského návštěvy Prahy a dalších zemí, které v těchto dnech navštěvuje.

„Cílem těchto cest je jistě také detailní představení ukrajinského desetibodového mírového plánu. Načasování posledních aktivit ukrajinského prezidenta naznačuje, že předmětem rozhovorů bude i nadcházející summit NATO ve Vilniusu, od něhož si Ukrajina hodně slibuje a očekává,“ míní Dvořák.

Podle něho je důležité, že naši západní partneři vidí změnu, ke které odchodem Miloše Zemana a nástupem Petra Pavla došlo na Pražském hradě. „Určitě vnímám, a to nejen já, že při zahraničních jednáních je cítit větší vstřícnost, respekt a otevřenost, zejména právě v citlivých otázkách ve vztahu k Rusku,“ pronesl Dvořák.

Dobře utajená akce

Co pro Česko návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského znamená?

Návštěva je nepochybně potvrzením velmi dobrých vztahů mezi našimi zeměmi, navazuje symbolicky na návštěvy našich nejvyšších představitelů na Ukrajině a je určitě moc dobře, že jednou z mála zemí, kam se prezident Zelenskyj vypravil osobně, je právě Česko.

Jak moc je to prestižní událost pro Českou republiku?

Jestli se nemýlím, jsme jednou z nejmenších zemí světa, kterou od vypuknutí ruské agrese navštívil. Považuji to mimo jiné také za silné ocenění velmi jednoznačné a pevné podpory, kterou naše země a většina našich obyvatel Ukrajině poskytují. Slýcháme to od našich ukrajinských partnerů často a jsme na to hrdí.

Jak dlouho jste o návštěvě Zelenského v ČR věděl? Jak utajovaná to byla mise?

Utajovaná byla zjevně velmi dobře. Do poslední chvíle vlastně nebyly k dispozici žádné informace, natož detaily.

Lze alespoň trochu popsat, jak se náš stát na takovou návštěvu chystal? Jak je taková návštěva složitá z hlediska bezpečnostního?

Omlouvám se, nebyl jsem nijak do příprav zapojený, natož pak do bezpečnostních opatření. Ale asi chápete, že i kdybych byl, nejspíš bych vám o tom nevyprávěl.

V Praze ukrajinský prezident přespí, nejde jen o několikahodinovou návštěvu. Je to výsledkem toho, že ČR patří od vypuknutí ruské invaze k důležitým spojencům Ukrajiny?

Ano, chápu to tak. Myslím, že je to i projev velké důvěry. Jak už jsem říkal, je velmi příjemné slyšet při každém setkání s ukrajinskými partnery slova díků za naši pomoc a podporu. Ukrajinci velmi oceňují, že o naší pomoci jen nemluvíme, ale od samého počátku ruské agrese v únoru 2022 ji také skutečně ze všech našich sil poskytujeme. Předpokládám, že během pobytu v Praze bude řeč i o poválečné rekonstrukci Ukrajiny a účasti českých firem.

Jak hodnotíte Zelenského slova, která pronesl po setkání s prezidentem Pavlem?

Nebylo tam mnoho překvapivých momentů. Prezident potvrdil, že přijel hlavně poděkovat za trvalou a jednoznačnou podporu ze strany Česka, nejen vládě a politikům, ale i českým občanům za jejich solidaritu a spontánní pomoc. Zaujalo mě asi nejvíc to, že prezident Zelenskyj v souvislosti s nadcházejícím summitem NATO ve Vilniusu dvakrát použil výraz „země, které se stále ohlíží na Moskvu“. Je asi zjevné, kterou zemi měl na mysli, a já z toho odvozuji, že jedním z cílů současné cesty prezidenta Zelenského byla i příprava společných pozic na nadcházejícím jednání hlav členských států NATO.

Zelenskyj mluvil i o nebezpečí ruské propagandy v Česku. Znamená to, že ukrajinské služby reflektují či monitorují ruské propagandisty i v zahraničí?

Zaujalo mě toto výslovné varování před ruskou propagandou. Tu i já považuji za nesmírně závažnou a nebezpečnou.

Může mít návštěva ukrajinského prezidenta vliv na sílu a postavení ČR v euroatlantických strukturách?

Naše postavení v NATO je podle mého názoru i bez této návštěvy velice dobré, jsme vnímáni jako spolehliví partneři a naše rozsáhlé angažmá při podpoře Ukrajiny tomu nepochybně hodně prospělo. Na druhé straně, žádná sebeprestižnější návštěva nás nemůže zbavit povinnosti plnit svoje závazky v oblasti výdajů na obranu.

Zemanův odchod nám prospěl

O co ukrajinský prezident svými návštěvami spojenců především usiluje?

Prezident Zelenskyj svými cestami potvrzuje, že evropské a transatlantické směřování Ukrajiny neoslabuje, ale naopak je stále silnější. Cílem těchto cest je jistě také detailní představení ukrajinského desetibodového mírového plánu. Načasování posledních aktivit ukrajinského prezidenta naznačuje, že předmětem rozhovorů bude i nadcházející summit NATO ve Vilniusu, od něhož si Ukrajina hodně slibuje a očekává.

Jak naši západní partneři vnímají proměnu, která nastala na Pražském hradě v otázce postoje a chování k Rusku? Není tomu tak dávno, co měl na Hradě kancelář Zemanův poradce Martin Nejedlý, který čelil otázkám a spekulacím k jeho kontaktům do Ruska. Jak naši partneři vnímají proměnu na Pražském hradě po odchodu Miloše Zemana?

V diplomatické komunitě se nedoslechnete, nakolik je který státník mezi svými protějšky populární, či respektovaný. Na druhé straně ale určitě vnímám, a to nejen já, že při zahraničních jednáních je cítit větší vstřícnost, respekt a otevřenost, zejména právě v citlivých otázkách ve vztahu k Rusku. Naši partneři byli dříve přinejmenším v rozpacích, když naše zahraniční politika zněla z různých pozic našich vrcholných představitelů rozdílně. To je dnes výrazná změna, jednotná zahraniční politika, která naši pozici v zahraničí výrazně upevnila.

Reklama

Doporučované