Hlavní obsah

Česko pošle helikoptéry a další zbraně, slíbil Fiala Zelenskému

Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Praze.Video: ČTK, Twitter @ZelenskyyUA, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Česko daruje Ukrajině další útočné helikoptéry, ale také pomůže s výcvikem pilotů. Kyjev může počítat i s velkorážní municí.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odletěl z Česka, kde se během zhruba 16 hodinové návštěvy setkal s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou a předsedy obou parlamentních komor.

V pátek ráno se sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS), který byl loni jedním z prvních unijních politiků, kteří zemi po únorovém startu ruské agrese navštívili. Do Kyjeva zamířil v polovině března.

„Podpora Ukrajiny je pro moji vládu a naši zemi strategickou prioritou,“ řekl Fiala poté, co zástupci českého a ukrajinského ministerstva podepsali memorandum o spolupráci v obranném průmyslu. „Ukrajina bojuje za nás, za naši bezpečnost, bezpečnost celé Evropy,“ řekl český premiér.

Česká republika bude pokračovat ve vojenské pomoci, Fiala se Zelenským po jednání oznámili, že diskutovali o konkrétních parametrech další spolupráce. „Je obdivuhodné, jak statečně se Ukrajina brání barbarskému útoku Ruska. Jsem rád, že té obraně pomáhají i české dodávky vojenské pomoci,“ řekl Fiala.

Na dnešním jednání potvrdil, že Česko věnuje Ukrajině další helikoptéry a munici.

Česká vojenská pomoc Ukrajině

  • Česká republika dosud Ukrajině darovala nepoužívaný vojenský materiál ze zásob české armády za víc než 4,8 miliardy korun. Zbraně na Ukrajinu posílají i čeští zbrojaři (vývoz za 50 miliard).
  • Od ledna do května poskytlo ministerstvo obrany Ukrajině 24 tanků, 76 bojových vozidel pěchoty nebo 645 protitankových řízených střel. Dále 16 speciálních vozidel pro systém protivzdušné obrany, 57.000 nábojů pro kanony a houfnice a 144 protiletadlových prostředků.
  • V roce 2022 Ukrajina dostala mimo jiné 38 tanků, 55 BVP, čtyři kusy letecké techniky a 13 samohybných kanonových houfnic, pět průzkumných chemických vozidel, 47 automobilů, 27.518 nábojů pro dělostřelectvo, 12 raketometů, 4900 raket pro raketomety, 8022 pancéřovek, 128 minometů, 17.400 min pro minomety, 291 protiletadlových prostředků, 30.025 pistolí, 11.233 dlouhých ručních střelných zbraní a 4,263.000 nábojů pro ruční střelné zbraně.
  • Premiér Petr Fiala po jednání se Zelenským řekl, že Česko daruje Ukrajině další útočné helikoptéry, statisíce kusů velkorážní munice, pomůže s výcvikem pilotů a věnuje zemi i simulátory.
  • Do vyzbrojování Ukrajiny se zapojuje i veřejnost, nejznámější je sbírka Dárek pro Putina.
  • Sněmovna souhlasila s pobytem ukrajinských vojáků v ČR. Cílem je do konce letošního roku vycvičit až 4000 Ukrajinců.

Premiér pochválil také pokroky Ukrajiny na cestě k evropské integraci. „Chtěl bych ocenit reformy, které dělá v oblasti soudnictví, médií, boje proti korupci. Jsem přesvědčen, že budoucnost Ukrajiny je v Evropské unii a NATO,“ dodal.

Prezident Zelenskyj prohlásil, že je na čase zahájit přístupová jednání o připojení Ukrajiny do EU. A poděkoval za pomoc, kterou Česko Ukrajině poskytlo a poskytuje.

Tisková konference ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s českým premiérem Petrem Fialou. Video: ČTK

„Chtěl bych vám podělovat za obranný balíček, který poskytujete a poskytnete velice pružně a včas, což je zapotřebí k ukončení této strašlivé války, kterou rozpoutala Ruská federace,“ řekl Zelenskyj.

„V žádném případě ČR neposkytuje nikterak menší pomoc než některé velké evropské státy,“ pochválil prezident.

Po jednání na Úřadu vlády odjeli Fiala se Zelenským na Národní třídu, kde položili květinu k pamětní desce 17. listopadu. Lidé na ně mávali a zdravili z chodníků.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Fiala a Volodymyr Zelenskyj na Národní třídě.

Z Úřadu vlády do Parlamentu

Zelenskyj se setkal i s předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Předseda Senátu Vystrčil předal ukrajinskému prezidentovi symbolický klíč od horní komory.

Předsedkyně Sněmovny Zelenskému věnovalo černé tričko s oficiálním usnesením české Sněmovny: „Rusko je teroristický stát.“ Před společným jednáním Zelenskému navíc předala papírová srdce v modro-žlutých barvách, která namalovaly ukrajinské děti v Česku.

Zelenskyj v Praze

„Hovořili jsme nejen o vývoji bojů, ale probrali jsme i blížící se summit krymské platformy,“ popsala po jednání se Zelenským Pekarová. Na říjnový summit pozvala do Prahy také Zelenského manželku.

Jedním z témat mají být únosy ukrajinských dětí. „Tyto únosy bohužel čítají do stovek tisíc dětí, které byly uneseny z Ukrajiny na převýchovu,“ řekla Pekarová.

Díky za každou vlajku

Už ve čtvrtek večer ukrajinského prezidenta přijal Petr Pavel. Tomu Zelenskyj mimo jiné řekl, že děkuje Česku za zbraně, sankce i přivítání ukrajinských uprchlíků. „Zejména chci poděkovat za každou ukrajinskou vlajku, kterou jsem viděl cestou z letiště, to mě dojalo,“ podotkl.

Prezident Pavel se nechal slyšet, že je pro něj velkou ctí, že první oficiální zahraniční návštěva na Pražském hradě za jeho působení je právě z Ukrajiny.

„Chtěl bych ocenit nejen odvahu ukrajinského národa při obraně proti ruské agresi, ale i osobní odvahu prezidenta Zelenského. Shánět podporu mezi partnery a spojenci v situaci přímého ohrožení jeho života ze strany Ruska je obdivuhodné,“ uvedl.

Rusko Ukrajinu napadlo loni 24. února a prezident Vladimir Putin agresi označuje za „speciální vojenskou operaci“. Česko patří od začátku k důležitým spojencům Kyjeva.

Zelenskyj se na svoji první návštěvu Česka v pozici prezidenta přesunul z Bulharska. Na twitteru napsal, že tématem jednání bude obrana, blížící se summit NATO ve Vilniusu, evropská a euroatlantická integrace Ukrajiny, rekonstrukce země či situace u Záporožské jaderné elektrárny.

+27

AKTUALIZACE: Doplnili jsme podrobnosti z jednání a návštěvy Parlamentu.

Reklama

Doporučované