Hlavní obsah

Nepustili mě na Zelenského, stěžuje si ruská opoziční novinářka

Foto: facebook.com/PolpredstvoTatarstana

Farida Kurbangalejevová na snímku z roku 2014.

Reklama

Ruská novinářka zdůraznila, že byla na tiskovou konferenci prezidentů Petra Pavla a Volodymyra Zelenského řádně akreditovaná a prošla i bezpečnostními prohlídkami. Mluvčí Hradu odkazuje na „rozhodnutí ochranné služby“.

Článek

Čtvrteční tiskové konferenci prezidentů Česka a Ukrajiny se nesměla zúčastnit známá ruská opoziční novinářka Farida Kurbangalejevová. Podle vlastního vyjádření, které zveřejnila na svém facebookovém profilu, přitom byla řádně akreditovaná a prošla na Hradě všemi bezpečnostními prověrkami.

„Dnes jsem měla být na tiskové konferenci Zelenského, který přiletěl do Prahy. Akreditovala jsem se, prošla všemi kontrolami a spolu s dalšími novináři čekala dvě hodiny na jeho příjezd na Hrad. Najednou za mnou přišel příslušník policie a řekl, že mi zrušili akreditaci a musím odejít,“ popsala redaktorka.

Mluvčí českého prezidenta Markéta Řeháková na dotaz Seznam Zpráv potvrdila, že Kurbangalejevová přišla na místě o akreditaci, důvody ale nesdělila. Neodpověděla ani na dotaz, zda šlo o požadavek ukrajinské strany.

Zelenskyj v Praze

„K situaci mohu pouze uvést, že odebrání akreditace proběhlo na základě rozhodnutí ochranné služby, více informací není možné poskytnout,“ uvedla mluvčí Hradu.

Kurbangalejevová je bývalou šéfkou zpravodajství v ruské státní televizní stanici Rossija-1. Po začátku války na ukrajinském Donbasu v roce 2014 z prokremelské televize odešla. Později pracovala pro ruskojazyčnou televizní stanici Nastojaščije vremja, která spadá pod Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda financované Kongresem Spojených států. V současnosti žije v Praze a píše pro webovou platformu Republic.ru.

„Pro mě je to prověřený člověk,“ popsala Kurbangalejevovou pro Seznam Zprávy česká novinářka Petra Procházková z Deníku N, která ruskou novinářku zná dlouhá léta a před čtvrteční tiskovou konferencí prezidentů s ní hovořila.

Procházková označila za „zvláštní“, že byl její ruské kolegyni odmítnut přístup, ačkoli byla akreditovaná na akci, má i dlouhodobou akreditaci od českého ministerstva zahraničí a dříve pracovala pro fakticky americkou instituci. Podle Procházkové byla Kurbangalejevová jedinou představitelkou ruského média, která se měla zúčastnit tiskové konference s Pavlem a Zelenským.

Na událost zareagovali někteří další opoziční ruští novináři.

„Nepříjemné, smutné a urážlivé. Myslím si, že to byla chyba bezpečnostní služby,“ uvedla bývalá televizní redaktorka Marina Ovsjannikovová, která se loni proslavila vstupem s protiválečným transparentem do živého vysílání ruské státní televize. Také ona se však potýká s nedůvěrou ze strany ukrajinských politiků.

Ruský politolog a publicista Ivan Preobraženskij, který rovněž přispívá do ruských opozičních médií z Prahy, zdůraznil, že Kurbangalejevová je známá svými ostře protiputinovskými postoji a v Rusku byla úředně označena „zahraniční agentkou“. Přesto je podle něj zásah vůči ní „bohužel pochopitelný“ – jako politický signál, že „pro ukrajinského prezidenta jsou nyní toxičtí všichni Rusové“.

Reklama

Související témata:
Farida Kurbangaleeva

Doporučované