Hlavní obsah

Zelenskyj je pro Rusy žádoucí cíl, riziko bylo extrémní, říká o návštěvě expert

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při čtvrtečním příjezdu na Pražský hrad.

Reklama

Zhruba 16 hodin strávil v Česku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na cestě speciálem ho doprovázely i gripeny. Podle bývalého velitele útvaru speciálních operací ale bylo nejdůležitější, že neunikly informace o příjezdu.

Článek

„Svým rozsahem se jedná o jedno z největších opatření, na kterém jsme se kdy podíleli.“ Těmito slovy popsal mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík zajištění bezpečnosti během návštěvy Volodymyra Zelenského v Praze.

Ukrajinský prezident přiletěl na pražské letiště ve čtvrtek večer, a to v doprovodu dvou stíhaček gripen. „Tyto lety neovlivňují běžný chod Letiště Václava Havla Praha, cestujících se nijak nedotýkají,“ uvedl pro Seznam Zprávy zástupce tiskové mluvčí Michal Procházka z Letiště Praha.

Na zemi se do mimořádných bezpečnostních opatření zapojili policisté z více než desítky útvarů. Kromě Pražského hradu či Úřadu vlády zamířil Zelenskyj například i na Národní třídu, kde položil kytici k pamětní desce upomínající události 17. listopadu 1989.

Zelenskyj v Praze

„Co jsem měl doposud možnost vidět, policejní tým funguje jako namazaný stroj,“ hodnotí průběh návštěvy bezpečnostní poradce Lumír Němec, který dříve pracoval u ochranné služby, v Útvaru speciálních operací i v Útvaru rychlého nasazení.

Účastník několika armádních zahraničních operací v rozhovoru pro Seznam Zprávy komentuje nejen bezpečnostní opatření, ale i případná největší rizika.

Jak na vás působí bezpečnostní opatření ze strany policie?

Nejdůležitější je v tomto případě utajení. To je alfou a omegou všeho. Pro osobní ochranu je to hrozně důležité, což se tady až do poslední chvíle víceméně podařilo. Hodnotím velmi kladně, že to nikde neuteklo dřív. Druhá věc je, že co jsem měl doposud možnost vidět, policejní tým funguje jako namazaný stroj. Není asi nic, co by se dalo vytknout.

Jak si myslíte, že je celá operace pro bezpečnostní složky v Česku náročná? Je to událost, která se děje opravdu výjimečně?

Je to mimořádné tím, že Volodymyr Zelenskyj je z hlediska ruských tajných služeb určitě žádoucí cíl. Zatímco u některých vládních představitelů můžete spekulovat, jestli tam je nějaké zvýšené riziko, tak u Zelenského víme, že tam je extrémní riziko, že je prostě zájem Rusů ho zlikvidovat. Nesmí se to podcenit a je tam samozřejmě stres a příprava v podstatě na to, že vědí, že tady to riziko je reálné. Že to není nějaká fikce, ale riziko existuje.

Měly podle vás české bezpečnostní složky utajovanou informaci několik dní dopředu, aby se mohly připravit, nebo to bylo ze dne na den?

Nedokážu říct, jestli to bylo ze dne na den, nebo jak dlouho to připravovali. Zaprvé, ti lidé jsou schopni pracovat operativně, jsou schopni pracovat na mimořádných událostech a na druhé straně mají operativní postupy, které se aplikují na různé situace. Bylo vidět už při příjezdu, že ochranný tým byl poměrně početný a i postavení aut třeba před vstupem do Matyášovy brány. Bylo vidět, že to nepodceňují.

U Volodymyra Zelenského víme, že tam je extrémní riziko, že to je prostě zájem Rusů ho zlikvidovat.
Lumír Němec, bývalý velitel Útvaru speciálních operací

Co je nejdůležitější při ochraně takto významné zahraniční návštěvy?

Nejdůležitější je utajení a pak samozřejmě co nejmenší pohyb - speciálně Volodymyra Zelenského - někde na veřejném prostoru. A pokud už se tam musí pohybovat, tak aby byl alespoň co nejvíce uzavřen. Třeba Hradčanské náměstí je uzavřeno ze tří směrů, což je jako ochrana před odstřelovači.

Z hlediska utajení se vždy počítá s tím, že se to někde provalí. Musíte počítat s touto variantou a musíte postupně eliminovat útoky, který by mohly nastat. Kdyby se pohyboval někde po veřejném prostoru, tak buď by to mohl být útok z veřejnosti, od které byl teda oddělen, aby se k němu nikdo nedostal, a pak eventuálně by to mohl být třeba útok nějakého odstřelovače.

Když přilétal Zelenskyj do Česka, bylo to v doprovodu gripenů. Berete to jako symbolické gesto, anebo to za vás mělo i nějaký bezpečnostní prvek?

Myslím si, že to je spíš jako symbolické gesto. Jsme na území státu, kde je veškerý letecký provoz monitorován. Předpoklad, že by na letadlo zaútočila nějaká cizí stíhačka, je minimální a tam spíš asi by bylo větší riziko třeba při startu a přistání toho letadla, kdyby se tam někdo dostal s nějakou protileteckou zbraní. Vnímám to spíše jako symboliku.

Předpokládám, že české bezpečnostní složky úzce spolupracují s Ukrajinci.

Myslím si, že je určitě koordinace mezi ukrajinskými a českými bezpečnostními složkami. Vždycky to tak funguje, že ta ochrana je součinnost těch dvou organizací.

+27

Reklama

Doporučované