Hlavní obsah

Rusko vydalo zatykač na ukrajinskou vítězku Eurovize Džamalu

Foto: Shutterstock.com

Susana Jamaladinovová alias Džamala byla v nepřítomnosti obviněna ze „šíření nepravdivých informací“.

Reklama

Ruské ministerstvo vnitra viní čtyřicetiletou bývalou vítězku Eurovize z diskreditace moskevské armády, konkretizoval obvinění vůči populární ukrajinské zpěvačce Džamale ruský zpravodajský web Mediazona.

Článek

Ukrajinka krymskotatarského původu Susana Jamaladinová, známá spíše pod uměleckým jménem Džamala, je na ruském seznamu hledaných osob. V pondělí o tom informovaly ruské státní tiskové agentury RIA a TASS.

Web Mediazona doplnil, že Moskva zařadila Džamalu na seznam hledaných osob už v říjnu a v listopadu zpěvačku ruský soud zatkl v nepřítomnosti.

Džamala v roce 2016 úspěšně reprezentovala Ukrajinu v soutěži Eurovision s písní „1944“. Skladba se věnuje deportací krymských Tatarů v roce 1944, při níž podle webu Politico přišlo o život až 200 tisíc lidí.

Píseň vypráví příběh o Džamalině prababičce, která při deportaci do Střední Asie přišla o dceru. Už před sedmi roky píseň 1944 ruská média a zákonodárci označovali za kritickou vůči ruské anexi Krymu a „probíhající válce mezi Ruskem a Ukrajinou“ v Donbasu.

Džamala, která se proti ruské invazi na Ukrajinu silně staví od jejího začátku, je v současné době na turné v Austrálii. Na zprávu o tom, že se dostala na ruský seznam hledaných osob, reagovala v příběhu na instagramu, vyfotila se před budovou opery v Sydney a fotografii doplnila emotikonem s gestem facepalm.

Více o zatýkání na základě udání

Kromě své každodenní práce udává tamním úřadům ruská občanka své spoluobčany „za diskreditaci ruské armády“. Její příběh přibližuje britská BBC.

Reklama

Doporučované