Hlavní obsah

Ruska udává své spoluobčany a chlubí se tím. Oběti hledá na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kromě své každodenní práce udává tamním úřadům ruská občanka své spoluobčany „za diskreditaci ruské armády“. Její příběh přibližuje britská BBC.

Článek

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu napsala ruská občanka, která se prezentuje jako Anna Korobková, 1397 udání. V jejich důsledku dostali někteří pokutu, přišli o práci a získali označení zahraničních agentů.

„Není mi jich líto… Mám radost, když jsou kvůli mým udáním potrestáni,“ popisuje pro britskou BBC žena, která žije na území Ruské federace, ale odmítá říct, kde přesně.

Britská stanice pro kontext uvádí, že žena s redakcí komunikovala především přes e-mail. Odmítla ukázat svůj obličej nebo poskytnout důkaz o své identitě. Odůvodňuje to skutečností, že často dostává výhrůžky smrtí a bojí se, že by její informace mohly být hacknuty nebo ukradeny.

V rodinných šlépějích

Anna Korobková popisuje, že ji „naučil udávat“ její dědeček, který byl anonymním informantem pro tajnou policii za Stalinovy éry. Ona se rozhodla, že bude po začátku ruské invaze na Ukrajinu kráčet v jeho stopách.

Většinu svého volného času tak tráví online a udává lidi „za diskreditaci ruské armády“. Za tento trestný čin přitom hrozí pokuta až 50 tisíc rublů nebo až pět let odnětí svobody, pokud je spáchán více než dvakrát.

Mohlo by vás zajímat

Americká stanice CNN uvádí, že od začátku války mezi Hamásem a Izraelem významně ubylo zpráv o dění na Ukrajině. Využít toho může především prezident Vladimir Putin.

Proč udává spoluobčany, vysvětluje dvěma důvody. Jako první zmiňuje, že věří, že tak pomáhá Ruské federaci porazit Ukrajinu. Druhým důvodem je její finanční stabilita. Obává se, že pokud konflikt dopadne ve prospěch Ukrajiny, muselo by nakonec Rusko platit reparace, což by ovlivnilo finanční situaci celé země a všech, kdo v ní žijí.

„Všichni, kdo jsou proti speciální vojenské operaci, jsou soupeři mého vlastního blaha,“ vysvětluje a předpovídá, že vítězství Ukrajiny by pro ni znamenalo prohru. „Mohla bych přijít o všechny úspory a musela bych si najít práci na plný úvazek,“ říká žena, která žije sama a pracuje na poloviční úvazek jako profesorka humanitních věd.

Korobková se zaměřuje především na udávání těch, kteří hovoří pro zahraniční média. Jednou z jejích obětí se stala například antropoložka Aleksandra Arkhipová. Ta uvádí, že ji Korobková udala už sedmkrát. „Našla si svou mezeru. Její udání umlčují odborníky docela účinně,“ vysvětluje žena z exilu.

Domnívá se, že právě Korobková mohla svým jednáním přispět k tomu, že ji ruský stát v květnu označil za zahraniční agentku. „Moji přátelé, které udala, se nyní odmítají vyjadřovat pro jakákoli média. Dalo by se tedy říci, že byla úspěšná. Mise splněna,“ dodává antropoložka.

Terčem Korobkové se stala také učitelka z Moskvy Tatiana Červenková. Když byly v září 2022 ustanoveny v některých školách v Rusku hodiny vlastenectví, Červenková se rozhodla, že místo toho bude učit matematiku, uvedla tehdy pro stanici TV Rain.

Korobková reportáž viděla také. Podala na Červenkovou udání a stěžovala si u jejího zaměstnavatele, na moskevském ministerstvu školství a u ruského zmocněnce pro práva dětí. V prosinci 2022 pak dostala učitelka vyhazov z práce.

Udávající Ruska popisuje, že si s hrdostí uchovává databázi lidí, které nahlásila. Tvrdí, že po jejích udáních bylo šest lidí propuštěno z práce a 15 dalších obviněno ze správních deliktů a pokutováno.

Dodává, že se zaměřuje na lidi, které považuje za nepřátele státu.

Udání jako forma pomsty

Korobková není v udávání na území Ruska svých spoluobčanů jediná. BBC dále popisuje například rybáře Jaroslava Levčenka z Kamčatky. Ten se dostal do vězení po potyčce s jiným rybářem.

V únoru 2023 Levčenkova loď zakotvila v přístavu na Kamčatce po měsíční rybářské výpravě. Popsal, že mu jiný rybář nabídl alkoholický nápoj, který odmítl. Muž podle Levčenka k němu choval zášť, a tak se spolu pohádali.

Mohlo by vás zajímat

Ruská vláda zintenzivňuje represe vůči osobám z komunity LGBTQ+ dalším návrhem zákona.

Následně ho muž vzal lahví po hlavě. Levčenko se pak probudil v nemocnici. Když následně chtěl jít nahlásit incident na policii, zjistil, že už byl naopak nahlášený on sám. Nebylo to nicméně za možné napadení, ale za protiválečný postoj. Uvedl dále, že policie mu sdělila, že nemá dostatek důkazů, aby mohla jeho kolegu obvinit z trestného činu.

Zatčený pak byl 13. července. Podle soudních dokumentů, s nimiž se BBC seznámila, je obviněn z ospravedlňování terorismu. Levčenko, zatímco je držen ve vězení, kde čeká na soud, to ale popírá.

BBC dodává, že s tímto mužem komunikuje prostřednictvím dopisů, které mu předává jeho právník. „Vyšetřovatelé uvádějí, že jsem použil fyzickou sílu vůči ostatním námořníkům… a vyjádřil úmysl účastnit se nepřátelských akcí proti Ruské federaci,“ píše Levčenko.

Přátelé obviněného řekli BBC, že si myslí, že jeho udání mělo odvést pozornost policie od útoku na něj a od skutečnosti, že se na lodi konzumoval alkohol, což bylo zakázáno.

Zavaleni případy

Příslušníci ruské policie BBC přiznali, že jsou od začátku války udáními zavaleni. Úředníci anonymně sdělili, že tráví velké množství času vyšetřováním a revizí „nekonečných obvinění z diskreditace armády“.

„Lidé stále hledají záminku, aby mohli někoho udat kvůli ‚speciální vojenské operaci‘,“ řekl BBC jeden z policistů, který odešel nedávno do důchodu.

„Kdykoli se objeví něco opravdového, není nikdo, kdo by to vyšetřoval. Všichni půjdou prověřit nějakou babičku, která viděla závěs, co připomínal ukrajinskou vlajku,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované