Hlavní obsah

Rusko vytváří nové elitní letecké útvary, tvrdí Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský stíhací bombardér Su-34. Tento typ má být jádrem nové letecké skupiny s krycím názvem Štorm.

Reklama

Nové uskupení má vyřešit stávající problémy ruského letectva. Podle britské rozvědky jeho struktura poukazuje na to, že bude určené k bombardování pozemních cílů.

Článek

Ruské letectvo sestavuje nové elitní útočné letadlové uskupení, tvrdí britské zpravodajské služby. Nese krycí jméno Štorm (Bouře). Jeho hlavní činností bude provádět útoky na frontě, a vylepšit tak schopnosti ruských vzdušných sil ve válce na Ukrajině, kde Moskva dosud v tomto směru plně nevyužívala veškerý svůj potenciál.

Skupina se bude podle Londýna pravděpodobně skládat z nejméně jedné letky taktických bombardérů Su-24 a Su-34 a jedné letky bitevních vrtulníků Ka-50 nebo Ka-52. Rozvědka z toho vyvozuje, že se stroji se počítá primárně při bombardování pozemních cílů.

Podle britských zpravodajců se bude ruské ministerstvo obrany snažit naverbovat zkušené piloty, kterým nabídne vysoký plat a zároveň umožní nábor pilotů ve výslužbě.

Sestavením nové letecké skupiny ruské velení cílí na zlepšení bojeschopnosti svého letectva, jež i přes svoji početní sílu nedokázalo doposud nebe nad Ukrajinou efektivně ovládnout a ukrajinské armádě způsobit vážnější škody, domnívají se Britové.

Rusko od začátku května opět často útočí na ukrajinskou infrastrukturu daleko za frontou. Pravděpodobně se snaží poškodit ukrajinskou protivzdušnou obranu, která stojí primárně na západní technice.

Rusko do své výzbroje pro současnou vlnu útoků integrovalo bezpilotní letouny, mimo jiné i vlastní výroby, které jsou relativně levné a mají dostatečný dosah, aby zasáhly požadované cíle.

Moskva se snažila zasáhnout i americký systém protiletadlové obrany Patriot, který patří k nejcennějším zařízením, jež má ukrajinská armáda k dispozici. Jak potvrdilo i britské ministerstvo obrany, díky systému se ale Ukrajincům podařilo sestřelit i několik hypersonických balistických raket Kinžal, které Rusko prezentovalo jako nepřemožitelné.

Je tedy pochopitelné, že se Rusové snaží najít nové způsoby, jak proti ukrajinské protivzdušné obraně bojovat. Bezpilotní letouny ruské výroby jsou sice levnou variantou, ale jejich pomalá rychlost z nich dělá poměrně snadné cíle.

Jestli nová letecká skupina uspěje, ukážou až další měsíce a týdny.

Ukrajina se mezitím blíží k zisku vysněné zbraně - západních stíhaček. Spojené státy potvrdily, že umožní dodávky letounů F-16 americké výroby, ale o detailech se ještě bude jednat.

Jak píše list Ukrajinska pravda, vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell v pondělí oznámil, že ukrajinští piloti už zahájili výcvik na nových stíhačkách.

Pokrok ukrajinské obrany

Ukrajincům se v poslední době daří ničit ruské rakety a bezpilotní letouny lépe než v minulosti. Čím to je? Podle experta Tomáše Řepy i tím, že se Ukrajinci rychle naučili pracovat se zahraničními systémy, jako je např. Patriot.

„Trénink pilotů už začal, doufám, že stíhačky Ukrajině brzo dodáme,“ řekl Borrell. Minulý týden Velká Británie oznámila, že společně se Spojenými státy, Nizozemskem, Belgií, Dánskem a Portugalskem vytvořily koalici států, které budou ukrajinské piloty trénovat.

Dodávka stíhaček má zásadní podmínku – Ukrajinci smějí stíhačky použít jen k vlastní obraně, nikoliv k útoku na ruské území. „Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mi dal záruky, že západní stíhačky nebudou použité k útoku na ruské území,“ vysvětlil americký prezident Joe Biden.

Podobná podmínka se týká většiny Západem dodané techniky, jako například moderních raketových systémů HIMARS.

Reklama

Doporučované