Hlavní obsah

Kyjev může dostat 24 až 36 stíhaček F-16. „Kolosální riziko“, soudí Moskva

Foto: Profimedia.cz

Snímek stíhačky F-16 z loňského cvičení NATO.

Reklama

aktualizováno •

Očekávání souhlasu USA s exportem stíhaček F-16 pro Ukrajinu oficiálně potvrdil poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Prezident Joe Biden podle něj o rozhodnutí informoval své protějšky na summitu G7.

Článek

Po svolení USA už nic nebrání spojencům Ukrajiny v dodání stíhaček F-16. Prezident Volodymyr Zelenskyj podle BBC rozhodnutí Washingtonu povolit reexport těchto strojů americké výroby označil za „historické“.

Ukrajina o stíhačky své západní spojence žádala dlouhodobě a nedávno se jí s jejich získáním zavázalo pomoct několik zemí v čele s Velkou Británií. Podle ukrajinského webu Defense Express by evropští spojenci mohli v první fázi dodat Ukrajině 24 až 36 těchto strojů. Nejdřív by je mělo poskytnout Dánsko a Nizozemsko, které jsou ochotny stíhačky dodat, a navíc je už nahrazují modernějšími F-35.

Spojené státy, bez jejichž souhlasu tyto stroje nelze posílat do třetích zemí, byly ale původně skeptické. „Posíláme mu (Zelenskému), co si naši zkušení lidé z armády myslí, že potřebuje. Potřebuje tanky, artilerii a protivzdušnou obranu,“ prohlašoval Biden ještě před třemi měsíci.

Jako už mnohokrát ale nakonec Washington v otázce vyzbrojování Ukrajiny změnil názor.

„V posledních několika měsících jsme se spolu s našimi spojenci a partnery zaměřili na to, abychom Ukrajině poskytli systémy a výcvik, které potřebuje, aby mohla toto jaro a léto provést ofenzivu,“ uvedl Sullivan před novináři v japonské Hirošimě, kde se koná summit G7.

Jen pro obranné účely

„Dostáli jsme svému slibu a nyní jsme se v rámci našeho závazku k sebeobraně Ukrajiny zaměřili na diskuzi o posílení tamního letectva,“ dodal, aniž by prozradil ze kterých zemí mají stíhačky na Ukrajinu putovat. Výcvik pilotů podle něj bude probíhat „v příštích měsících“ a Spojené státy budou mezitím pracovat s dalšími spojenci, aby dohodly, kdy budou letadla doručena a kdo je pošle.

Sullivan také zdůraznil, že americké stíhačky budou použity jen pro „obranné účely“ a nikoliv pro útoky na ruské území. „Ukrajinci konzistentně avizují, že jsou připraveni tento požadavek splnit,“ řekl poradce.

Podle Ruska se Západ v případě dodání stíhaček Ukrajině vystaví „kolosálnímu riziku“. Řekl to podle agentury TASS náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško.

Britská veřejnoprávní stanice označuje změnu amerického postoje za významnou, ale dodává, že výcvik pilotů nějakou dobu potrvá. „Ukrajina má v tuto chvíli víc vycvičených pilotů než letadel. Výcvik na nový typ stíhačky ale může zabrat až čtyři měsíce i v případě, že jde o zkušeného pilota,“ napsala BBC.

Zelenskyj v sobotu ráno přistál v Japonsku, aby se zúčastnil summitu G7:

„S USA, Nizozemskem, Belgií a Dánskem budeme pracovat na tom, aby Ukrajina dostala vzdušnou sílu, jakou potřebuje,“ napsal na twitteru v přímé reakci na rozhodnutí Washingtonu britský premiér Rishi Sunak. Svým výrokem a sdílením obrázku s nápisem „F-16 pro Ukrajinu“ odkazoval na na koalici zemí, které už dopředu avizovaly, že Ukrajině se získáním stíhaček pomůžou.

Žádný stát zatím nicméně neoznámil, že by stíhačky chtěl poslat přímo z vlastní výzbroje. Dosud zůstalo jen u slibů pomoci s výcvikem pilotů.

Kromě Spojených států má letouny F-16 mnoho evropských a blízkovýchodních zemí. Přestože je tento typ podle BBC „zastíněn“ modernější americkou stíhačkou F-35, stále se hojně používá a podle vojenských expertů může propůjčit údernou sílu na pozice za frontovou linií.

Dosud Kyjev ze zemí NATO získal jen starší stíhačky sovětské výroby, konkrétně letouny MiG-29 z Polska a Slovenska.

Reklama

Doporučované