Hlavní obsah

Británie a Nizozemsko chtějí splnit Zelenského sen. Překážkou jsou USA

Foto: Profimedia.cz

Americký bojový letoun F-16.

Reklama

Velká Británie a Nizozemsko vytvoří koalici, která má Ukrajině pomoci získat letouny F-16. O dodání západních stíhaček dlouhodobě usiluje prezident Zelenskyj. Výrobce letadel, Spojené státy, to ale nadále odmítají.

Článek

Britský premiér Rishi Sunak a předseda nizozemské vlády Mark Rutte se dohodli na vybudování mezinárodní koalice, která Ukrajině pomůže obstarat stíhačky F-16. Vyslyšeli tak volání Volodymyra Zelenského po vzniku „stíhačkové koalice“.

Ukrajinský prezident o ní mluvil i v pondělí při návštěvě Británie. Ve venkovském sídle britských premiérů Chequers se ale od Sunaka veřejně dočkal jen slibu pomoci s výcvikem, což Londýn ohlásil už dřív. Zelenskyj ale na jihu Anglie avizoval brzké oznámení „důležitých rozhodnutí“ (psali jsme zde).

Teď možná jedno takové přišlo.

„Lídři se shodli, že budou pokračovat ve spolupráci jak bilaterálně, tak prostřednictvím fór, jako je třeba Evropské politické společenství. Je podle nich důležité poskytovat Ukrajině dlouhodobou bezpečnostní pomoc. Její právoplatné místo je v Severoatlantické alianci,“ citoval deník The Guardian vyjádření Downing Street k ohlášené stíhačkové koalici.

Zelenskyj Britům i Nizozemcům záhy poděkoval. „Je to dobrý start pro tuto koalici, všem vám děkuji,“ uvedl ve svém pravidelném videoposelství s tím, že myšlenku podpořil také francouzský prezident Emmanuel Macron. S ním se Zelenskyj setkal v neděli v Paříži.

USA zatím stíhačky F-16 odmítají dodat

Pro dodávku bojových letadel F-16 Ukrajině není teď podle americké armády důvod. V rozhovoru se stanicí ABC News to řekl americký prezident Joe Biden, který zaslání těchto zbraní Kyjevu znovu odmítl.

Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby by pak zmíněná koalice měla vzniknout ještě letos, píše deník Kyiv Independent. „Je to výsledek mezinárodních cest prezidenta i nás všech, kteří pracujeme na diplomatické frontě,“ řekl Kuleba. Doplnil, že ačkoli jsou prioritou Kyjeva právě stíhačky F-16, nebudou odmítat ani jiná západní letadla.

Spojené království navíc přislíbilo, že ukrajinské piloty na F-16 vycvičí už letos v létě.

Sama Velká Británie však tyto stíhačky nepoužívá, vyrábí je americká firma v Jižní Karolíně. Nizozemsko sice ano, ale pokud má Ukrajina vytoužené letouny získat, budou muset obě země primárně přesvědčit Spojené státy, které je zatím do země odmítají dodávat.

Na otázku deníku Guardian, zda Spojené státy změnily postoj k dodávkám letadel na Ukrajinu, odpověděl mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby jediným slovem: Ne.

O dodávkách stíhaček západní výroby na Ukrajinu se ve zvýšené míře spekuluje zhruba od začátku roku, kdy Spojené státy, Británie, Německo a další státy začaly do Ruskem napadené země dodávat tanky. Právě Nizozemsko už v minulosti tento krok opatrně podpořilo.

Dosud Kyjev ze zemí NATO získal jen starší stíhačky sovětské výroby, konkrétně letouny MiG-29 z Polska a Slovenska. Experti argumentují i tím, že na západní stroje není připravená ukrajinská infrastruktura a její úpravy by vyžadovaly rozsáhlé investice.

Reklama

Doporučované