Hlavní obsah

„Brzy oznámíme velmi důležitá rozhodnutí.“ Zelenskyj jednal se Sunakem

Foto: Twitter@RishiSunak, Seznam Zprávy

„Vítej zpátky,“ napsal britský premiér Sunak pod fotografii, na které se objímá se Zelenským.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a britský premiér Rishi Sunak po schůzce potvrdili, že Spojené království bude cvičit ukrajinské piloty. Londýn ale opět vyloučil dodávky stíhaček.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí nečekaně navštívil Velkou Británii. Britský premiér Rishi Sunak ho přijal na venkovském sídle Chequers, které slouží ministerským předsedům. Stal se prvním zahraničním lídrem, kterého Sunak na místo od svého nástupu pozval, píše deník The Guardian.

„Vítej zpátky.“ Těmito slovy Sunak doprovodil fotografii zachycující vřelé objetí, kterým ukrajinského prezidenta přivítal. Ten dříve oznámil, že se chystá navštívit svého přítele, jak Sunaka tituloval.

Zelenského Sunak přijal v místnosti, kde, jak poznamenal, Winston Churchill během druhé světové války pronesl mnoho svých proslulých projevů.

Ukrajinského prezidenta přitom zřejmě přirovnal k bývalému britskému premiérovi, píše server Sky News. Řekl, že „odvaha a statečnost“ jeho samotného i ukrajinského lidu „stejným způsobem inspirují všechny z nás“. Zelenskyj mu mezitím poděkoval za významnou podporu, kterou Británie Ukrajině dosud poskytla.

Krátce po tom, co Chequers opustil, prozradil, že se Sunakem jednal o dodávkách stíhaček západními zeměmi. Mluvil o takzvané „stíhačkové koalici“. „V nejbližší době se dozvíte myslím o velmi důležitých rozhodnutích, musíme na tom ale ještě chvíli pracovat,“ uvedl Zelenskyj.

Nedávná britská pomoc

Londýna poskytl Kyjevu rakety s dostřelem asi 250 kilometrů. To je zdaleka nejvíc ze všech Ukrajině dostupných zbraní.

Sunak později dodal, že Británie bude „relativně brzy“ připravená trénovat ukrajinské piloty v řízení západních stíhaček, zdůraznil ovšem, že nejde o „jednoduchou záležitost“. „Budeme klíčovou součástí koalice zemí, které poskytují podporu Volodymyrovi a Ukrajině,“ slíbil britský premiér.

Jeho mluvčí později rozptýlil spekulace o tom, že se Británie Ukrajině chystá poslat stíhačky, když řekl, že „nic takového v plánu není“. „Ukrajinci se rozhodli, že chtějí své piloty trénovat na (stíhačkách) F-16 a jak víte, RAF je nepoužívá,“ vysvětlil.

Zdvořilostní návštěva?

Zelenskyj krátce předtím, než na neočekávanou návštěvu Londýna vyrazil, uvedl, že se chystají „věcná vyjednávání“. „Velká Británie je lídrem, pokud jde o rozšiřování našich schopností na zemi i ve vzduchu. Tato spolupráce bude pokračovat i dnes,“ napsal na twitteru.

Členové britské vlády spíše než o vyjednávání mluvili o zdvořilostní návštěvě, uvedla stanice BBC s odkazem na své zdroje. „Vždycky je co probírat,“ vysvětlil jeden z nich.

Britský ministr obchodu Nigel Huddleston avizoval, že Zelenskyj během schůzky Sunaka pravděpodobně požádá o další vojenskou pomoc.

„Myslím, že naši ukrajinští přátelé oceňují podporu, kterou jsme jim doposud poskytli, a očekávám, že sem Zelenskyj přichází, což všichni respektujeme, aby požádal o další,“ uvedl podle deníku The Guardian.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak pak naznačil, že součástí jednání by mohla být i otázka ukrajinského vstupu do Severoatlantické aliance. Zelenskyj v pondělí ve videu určeném účastníkům Kodaňského summitu pro demokracii vzkázal, že by NATO mělo na svém červencovém setkání přijmout „pozitivní politické rozhodnutí“ ohledně ukrajinského členství.

Stovky dronů i rakety

Krátce po tom, co Zelenskyj přiletěl do Londýna, Velká Británie oznámila, že Ukrajině, která už déle než rok bojuje s Ruskem, pošle stovky bojových dronů s doletem přes 200 kilometrů a rakety protivzdušné obrany. S odkazem na britskou vládu o tom informovala agentura Reuters.

„(Drony a rakety protivzdušné obrany) budou dodány v nadcházejících měsících, kdy se Ukrajina chystá zintenzivnit svůj odpor proti probíhající ruské invazi,“ uvedla britská vláda. Poskytnutí vojenské pomoci má během dne potvrdit Sunak.

Prohlédněte si snímky ze Zelenského cesty po Evropě:

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pokračuje v cestě po Evropě. Po Římě a Vatikánu dorazil do Berlína a později převzal v Cáchách prestižní Mezinárodní cenu Karla Velikého.

Kreml nové dodávky zbraní z Británie okamžitě odsoudil. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že na ně pohlíží „extrémně negativně“, avšak nevěří, že by dokázaly změnit průběh války, píše agentura Reuters.

„Stavíme se k tomu extrémně negativně. Británie se snaží být jednou z vedoucích zemí, které do Ukrajiny pumpují zbraně. Na průběh speciální vojenské operace to nemůže mít významný ani důležitý dopad,“ tvrdí Peskov.

Britský premiér ještě před setkáním se Zelenským slíbil, že britská podpora Ukrajiny neuhasne. „Toto je klíčový okamžik v odporu Ukrajiny proti strašlivé agresivní válce, kterou si nevybrala ani nevyprovokovala,“ uvedl.

„Proto Spojené království pokračuje v podpoře Ukrajiny – od tanků přes výcvik, munici až po obrněná vozidla. A toto poselství solidarity bude v nadcházejících dnech hlasitě znít při všech mých setkáních s ostatními světovými lídry,“ dodal.

Zelenskyj v posledních dnech jedná se západními lídry a snaží se je přimět, aby rozšířili vojenskou pomoc, kterou Ukrajině poskytují. Do velké Británie zamířil po tom, co navštívil Itálii, Německo i Francii.

Reklama

Doporučované