Hlavní obsah

Rusko zadrželo jihokorejského občana, obvinilo ho ze špionáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Jde o první případ za poslední desetiletí, kdy ruská policie zadržela Jihokorejce. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ruské úřady zatkly Baeka Won-soona začátkem roku ve Vladivostoku, kam přiletěl z Číny. Údajně měl vyzradit státní tajemství. Jihokorejec je momentálně v moskevském vězení a diplomaté jednají o jeho propuštění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Představitelé Jižní Koreje potvrdili, že v Rusku došlo k zadržení jihokorejského občana Baeka Won-soona. Muž byl zatčen ve Vladivostoku „na začátku roku“ a nyní se nachází v moskevském vězení, uvedla ruská státní agentura Tass. Předpokládá se, že jde o prvního Jihokorejce, kterého Rusko za poslední desetiletí zadrželo na základě obvinění ze špionáže. Diplomaté momentálně jednají o Baekově návratu do rodné země, informuje server BBC.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí uvedlo, že „podrobnosti“ jsou předmětem vyšetřování a „je obtížné je komentovat“. Agentura Tass nicméně ve své zprávě citovala nejmenovaného úředníka, podle něhož Baek údajně předával „zahraničním zpravodajským službám informace, které představují státní tajemství“.

Anonymní zdroj z ruského Dálného východu – který tvrdí, že Jihokorejce zná – BBC sdělil, že Baek podporoval severokorejské dělníky pracující v Rusku a pomáhal jim utéct.

Třiapadesátiletý Jihokorejec měl být zatčen v lednu, když přiletěl z Číny do Vladivostoku. Podle jihokorejské agentury Yonhap je Baek misionář a na cestě ho doprovázela manželka. Ta byla rovněž zadržena, ale později propuštěna. Předpokládá se, že se vrátila do Jižní Koreje.

Jižní Korea spolu se svými západními spojenci odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu a zavázala se k režimu sankcí proti Moskvě. Rusko a Severní Korea zároveň navázaly užší vztahy – Vladimir Putin a Kim Čong-un se loni setkali na významných návštěvách, které podle analytiků vedly k uzavření dohod o vojenských technologiích.

Reklama

Doporučované