Hlavní obsah

„Byla naivní.“ Přítel zadržené Rusky z USA apeluje na její propuštění

Foto: Kremlin.ru, Seznam Zprávy

Baletka je obviněna ze získávání finanční pomoci pro Ukrajinu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ruské úřady zatkly baletku Ksenii Karelinovou kvůli podezření z velezrady. Její přítel teď vyzývá americkou vládu, aby pomohla s jejím návratem domů.

Článek

Baletka Ksenia Karelinová, držitelka amerického občanství, minulý měsíc odcestovala do Jekatěrinburgu za svou rodinou. Ruské úřady ale 33letou ženu zadržely. Podle nich se Karelinová dopustila velezrady, protože získávala finanční prostředky pro ukrajinské ozbrojené síly. Její přítel Chris Van Heerden nyní žádá vládu Spojených států, aby zajistila baletčino propuštění, píše BBC.

Podle Van Heerdena je Karelinová „normální americkou občankou, která udělala chybu“. „Byla naivní. Nesleduje zprávy, tak řekla: Chrisi, podívej, jsem Ruska, jsem v bezpečí, nic se mi nestane,“ popsal Van Heerden, podle kterého byla Karelinová hrdá na to, odkud pochází.

Ruská Federální služba bezpečnosti (FSB) uvedla, že nejmenovaná žena byla zatčena za vybírání peněz pro ukrajinskou armádu od února 2022, kdy Rusko poprvé zahájilo svou plnohodnotnou invazi. Karelinová totiž darovala necelých 52 dolarů – zhruba 1200 korun – ukrajinské charitě v USA na začátku války. „Pokud jde o válku, nezapojovala se do konverzace,“ dodal Van Heerden.

Profesionální boxer Van Heerden uvedl, že když viděl záběry, měl o svou přítelkyni hrozný strach. „Zhroutil jsem se, protože Ksenii znám. Je to zlatíčko, je křehká a nedokážu si za nic na světě představit, jak teď musí být vyděšená,“ řekl. Dodal, že mu partnerka poslala z věznice dopis, ve kterém popisuje střídání stavu plného motivace s beznadějí. Baletka je podle dopisu připravena i na to, že může být ve vězení „navždy“.

Její přítel doufá, že osvětlením případu vytvoří tlak na americkou vládu, aby pomohla zajistit propuštění jeho partnerky. Mluvčí Rady národní bezpečnosti USA John Kirby už minulý týden uvedl, že Bílý dům a ministerstvo zahraničí se snaží „zajistit konzulární přístup k této osobě“.

Reklama

Doporučované