Hlavní obsah

Rusko zřejmě odvolalo velitele spojeného s masakry v Buči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Velitel 106. výsadkové divize Vladimir Seliverstov.

Reklama

Vladimir Seliverstov stál v čele 106. výsadkové divize, která čelí obviněním z účasti na masakrech v Buči a Irpini. Jde o dalšího ruského generála, kterého ministerstvo obrany v posledních týdnech po vzpouře vagnerovců odvolalo.

Článek

Ruské ministerstvo obrany odvolalo velitele 106. výsadkové divize Vladimira Seliverstova, napsala ruskojazyčná Svobodná Evropa s odkazem na telegramové kanály blízké ruským bezpečnostním službám.

Telegramový kanál „Vojenský informátor“ uvedl, že důvod odvolání vojenského velitele není znám. Důvodem by podle něj nicméně mohla být „neústupná povaha“ generála. „Seliverstov ne vždy souhlasil s rozhodnutími generálního štábu,“ píše se v příspěvku.

Telegramový kanál VCHK-OGPU poznamenal, že gubernátor Tulské oblasti Alexej Djumin se během páteční návštěvy Moskvy snažil za generála přimluvit, ale nepřineslo to žádný výsledek.

Masakr v Buči

Od ledna letošního roku působila 106. divize u východoukrajinského města Bachmut, kde několik měsíců zuřily tvrdé boje. Krátce po začátku invaze se ale jednotky pod vedením Seliverstova pohybovaly v Kyjevské oblasti, kde se měly podílet na válečných zločinech.

Kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského obvinila 106. divizi ze zabíjení civilistů ve městech Buča, Hostomel a Irpiň v Kyjevské oblasti na začátku loňského roku. Jen v Buči bylo nalezeno nejméně 458 těl, mnohdy navíc v hromadných hrobech.

Vzestup generála

Spekulace, že by ruský generál Těplinskij převzal vedení operací na Ukrajině, a odstavil tak hlavu generálního štábu Gerasimova, se nepotvrdily. Vliv šéfa výsadkářů na vedení bojů je nicméně značný.

Organizace na ochranu lidských práv Reportéři bez hranic se domnívá, že vojáci divize, které velel Seliverstov, se podíleli taktéž na smrti ukrajinského fotoreportéra Maksyma Levina a ukrajinského vojáka Oleksije Černyšova, který ho doprovázel.

Podle zjištění organizace Levina před smrtí ruští vojáci mučili a pak jej z blízkosti zastřelili. Černyšova polili benzinem a upálili zaživa.

Levin přestal navazovat kontakt 13. března loňského roku. Jeho tělo bylo nalezeno 1. dubna nedaleko Buči. V té době se v regionu nacházeli právě vojáci 106. divize.

Další odvolaný generál

Seliverstov je dalším z řady ruských velitelů, kterého ministerstvo v poslední době odvolalo. Jen před několika dny oznámil své stažení i generál Ivan Popov, který stál v čele 58. kombinované armády nasazené v bojích v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny.

Jak sám tvrdí, velení ho odvolalo z jeho postu, když obvinil ruské ministerstvo obrany z malé podpory svých vojáků.

Americký Institut pro studium války označil propuštění tak vysoce postaveného důstojníka uprostřed otevřeného sporu o vedení války na Ukrajině za bezprecedentní.

Popovovo odvolání přišlo jen necelé tři týdny po 36hodinové vzpouře vůdce vagnerovců Jevgenije Prigožina, který si měsíce stěžoval na nedostatečnou podporu ze strany ruského ministerstva obrany pro své jednotky v bitvě o Bachmut.

Podle deníku The Wall Street Journal bylo po tažení vagnerovců na Moskvu v Rusku zadrženo nejméně 13 vysokých vojenských důstojníků.

Reklama

Doporučované