Hlavní obsah

„Vrchní velitel nás zasáhl zezadu.“ Rusko se údajně zbavilo vzpurného generála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Ministerstvo obrany Ruské federace

Ruský generál Ivan Popov.

Reklama

Vysoce postavený ruský generál operující na jihu Ukrajiny obvinil moskevské ministerstvo obrany ze zrady svých vojáků, protože jim prý neposkytlo dostatečnou podporu. Nyní tvrdí, že ho velení náhle propustilo.

Článek

Generál Ivan Popov byl velitelem 58. kombinované armády, která vedla ruské boje v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny. Patří mezi nejvýše postavené důstojníky, kteří se zúčastnili války na Ukrajině. Jak tvrdí, velení ho odvolalo z jeho postu, když obvinil ruské ministerstvo obrany z malé podpory svých vojáků.

Popov to řekl v záznamu, který zveřejnil ruský poslanec Andrej Gurulev, píše ruský exilový web Meduza.

„Řeknu vám upřímně, že situace s vyšším vedením je složitá. Mohl jsem buď mlčet a říkat, co chtějí slyšet, nebo odvážně nazývat věci pravými jmény,“ uvedl Popov.

Popov v hlasové zprávě zveřejněné na telegramu vznesl otázky týkající se „nedostatečného boje s dělostřelectvem, nepřítomnosti průzkumných stanic a masových úmrtí a zranění našich bratrů kvůli palbě nepřátelské artilerie“.

„Upozornil jsem i na řadu dalších problémů a vyjádřil je na nejvyšší možné úrovni upřímně a velmi ostře. Neměl jsem právo lhát. Nastínil jsem všechny problematické otázky, které dnes v armádě existují z hlediska bojové práce a podpory,“ říká Popov ve vzkazu zveřejněném poslancem.

Vzestup generála

Spekulace, že by ruský generál Těplinskij převzal vedení operací na Ukrajině, a odstavil tak hlavu generálního štábu Gerasimova, se nepotvrdily. Vliv šéfa výsadkářů na vedení bojů je nicméně značný.

Ministr obrany Sergej Šojgu po Popovových stížnostech podle nahrávky jednoduše podepsal rozkaz a zbavil se ho. „Jak dnes řeklo mnoho velitelů divizních pluků, příslušníci ozbrojených sil Ukrajiny nedokázali prorazit pozice naší armády zepředu, ale náš vrchní velitel nás zasáhl zezadu. Hanebně podrazil armádu v nejtěžších situacích a vypjatých momentech,“ míní Popov.

Popov v hlasové zprávě také oslovil své vojáky: „Dobrou noc, moji milovaní gladiátoři, milovaní příbuzní, jedna rodino. Musel jsem si srovnat myšlenky. Za poslední dva dny se toho stalo hodně. Jsem vám vždy k dispozici a je pro mě ctí stát s vámi ve stejných řadách.“

Dále slíbil, že udělá vše, co je v jeho silách, aby pro ně bylo snazší bojovat a přežilo jich co nejvíce.

Propuštění tak vysoce postaveného důstojníka uprostřed otevřeného sporu o vedení války na Ukrajině je podle analytiků z Institutu pro studium války (ISW) bezprecedentní, uvádí americká CNN.

ISW tvrdí, že zprávy o Popovově protestu, pokud jsou pravdivé, potvrzují odhad analytiků, že ruské síly postrádají operační zálohy, které by jim umožnily střídání vojáků na frontě. Ruské obranné linie tak mohou být křehčí a slabší, než se čekalo.

Popovovo odvolání přichází necelé tři týdny po krátké vzpouře vůdce vagnerovců Jevgenije Prigožina, který si měsíce stěžoval na nedostatečnou podporu ze strany ruského ministerstva obrany pro své jednotky v bitvě o Bachmut.

Reklama

Související témata:
Ivan Popov

Doporučované