Hlavní obsah

Ruský dezertér střílel po policistech z kulometu. Je na útěku

Foto: photo.ua, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Dezertér z ruské armády střílel z kulometu po policistech na předměstí Novošachtinsku na jihozápadě Ruska. Jednoho z policistů zranil, napsala v úterý agentura TASS s odvoláním na ruské úřady.

Článek

Úřady vyzvaly obyvatele Novošachtinsku, aby vyklidili ulice a schovali se do bezpečí.

„Podle předběžných údajů se po policistech střílelo z kulometu. Nejspíše střílel dezertér. Pátrají po něm,“ citoval TASS nejmenovaný policejní zdroj. Podezřelý v maskovací uniformě po střelbě unikl z místa incidentu a ukryl se, dodala agentura.

Úřady v Novošachtinsku vyzvaly obyvatele, aby opustili ulice, schovali se do budov a sami se nepokoušeli zadržet pachatele útoku na policisty.

Zatímco policisté pátrají po podezřelém, vjezd do města byl uzavřen a automobilová doprava stojí.

Podle očitých svědků jsou slyšet výstřely, píše informační kanál Mash, působící v aplikaci Telegram. V Novošachtinsku podle něj také zavřeli všechny školy, které požádaly rodiče, aby si převzali děti.

Útěky Rusů před mobilizací

Po tom, co ruský prezident vyhlásil částečnou mobilizaci, zemi opustilo 600 až 700 tisíc lidí, tvrdí zdroj z ruské prezidentské kanceláře. Nelze ovšem s jednoznačností určit, kolik z nich ze země odjelo za turistickými účely.

Masakr v Buči se vás dotýká, cítíte empatii. Na druhou stranu vás osobně ale válka neohrožuje, vysvětluje mladý Moskvan, proč se k útěku ze země rozhodl až po vyhlášení mobilizace. Zásadními faktory se tak staly strach a šok.

Přestřelka mezi policisty, kteří pátrali po nezvěstné ženě, a dezertérem, který se přiblížil od hranic s Ukrajinou, se odehrála u celnice. Zranění utrpěl sedmadvacetiletý policista, pro kterého přiletěl vrtulník záchranné služby, tvrdí Mash, podle kterého hon na podezřelého pokračuje.

Podle jiné verze naopak přiletěli chirurgové z Rostova, aby převzali zraněného do své péče. Lékaři hodnotí policistovo zranění jako středně závažné, píší média s odvoláním na gubernátora Rostovské oblasti Vasilije Golubeva.

Novošachtinsk, ve kterém žije asi 100 tisíc lidí, se nachází asi 20 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Za sovětských dob bývalo město centrem těžby uhlí v Rostovské oblasti, ale šachty už byly zavřeny.

Reklama

Doporučované