Hlavní obsah

Mobilizace běží hladce, hlásí Moskva. Rusko ale už opustilo 700 000 lidí

Foto: Profimedia.cz

Kolony aut, které se krátce po tom, co Rusko vyhlásilo částečnou mobilizaci, vytvořily na hraničním přechodu s Finskem.

Reklama

Po tom, co ruský prezident vyhlásil částečnou mobilizaci, zemi opustilo 600 až 700 tisíc lidí, tvrdí zdroj z ruské prezidentské kanceláře. Nelze ovšem s jednoznačností určit, kolik z nich ze země odjelo za turistickými účely.

Článek

Když ruský prezident Vladimir Putin 21. září vyhlásil částečnou mobilizaci, Rusko zachvátil chaos. Mnozí muži v produktivním věku se snažili ze země co nejrychleji prchnout a na ruských hranicích se rychle začaly tvořit dlouhé kolony aut.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle agentury RIA Novosti prohlásil, že řady ruských ozbrojených sil od vyhlášení částečné mobilizace rozšířilo už 200.000 lidí. Ministr také řekl, že mobilizovaní vojáci nyní absolvují výcvik.

„K dnešnímu dni do ozbrojených sil vstoupilo přes 200.000 lidí… Vojáci vytvořených jednotek absolvují výcvik v 80 vojenských prostorech a šesti výcvikových střediscích,“ sdělil Šojgu. Ministr obrany také podle agentury RIA Novosti zdůraznil, že mobilizované muže vyšle armáda do míst, kde se na Ukrajině bojuje, pouze po „sladění s již nasazenými jednotkami“.

Po vyhlášení mobilizace ale odcestoval ze země mnohem větší počet Rusů, než kolik se jich nechalo povolat do armády, upozorňují ruská média s odvoláním na vyjádření úřadů v okolních zemích.

Zdroj obeznámený s odhady Kremlu, který se spojil s novináři ruskojazyčné verze časopisu Forbes, tvrdí, že necelé dva týdny od vyhlášení mobilizace Rusko opustil téměř milion lidí. Další zdroj z ruské prezidentské kanceláře upřesnil, že se jedná o 600 až 700 tisíc Rusů. Zdůraznil ovšem, že nelze určit, kolik z nich tvoří turisté, kteří se do země opět vrátí.

V zahraničních médiích se ovšem objevují rozmanité odhady počtu lidí, kteří se z Ruska rozhodli odejít. Do velké míry totiž závisejí na číslech sdílených okolními zeměmi, do nichž ruští uprchlíci zamířili.

Putinova mobilizace cílí na menšiny a odpůrce

Ruská mobilizace se zaměřuje na národnostní menšiny ve snaze zničit komunity, které povětšinou válku kritizují. Masivní odvody probíhají také v odlehlých regionech země, kam není upřena přílišná pozornost.

Server Vjorstka tak například tvrdí, že od začátku částečné mobilizace vycestovalo z Ruska přinejmenším 355 000 osob. Odkazuje se přitom na údaje úřadů Kazachstánu, Gruzie, Finska, Mongolska a Kyrgyzstánu. Další země tyto údaje nezveřejnily, i když se ví, že Rusové odjíždějí i do Arménie, Uzbekistánu a Tádžikistánu.

I nižší odhady ovšem významně převyšují počet mobilizovaných, o kterém informoval ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ten v úterý oznámil, že řady ruských ozbrojených sil od vyhlášení částečné mobilizace už rozšířilo přibližně 200 000 lidí

Kolik Rusů prchlo do okolních zemí?

Podle časopisu Forbes dříve média uváděla, že po týdnu od vyhlášení mobilizace z Ruska do Kazachstánu, Finska a Gruzie odjelo přibližně 194 000 Rusů. Z toho 98 000 mělo zamířit do Kazachstánu.

Kazachstánské ministerstvo vnitra v úterý, tedy necelé dva týdny od vyhlášení mobilizace, uvedlo, že po 21. září do Kazachstánu přišlo přibližně 200 000 ruských občanů, zatímco 147 000 Rusů zemi v tomto období opustilo.

Gruzínské ministerstvo vnitra zase uvedlo, že během prvního týdnu od vyhlášení mobilizace do země přijelo celkem 53 000 ruských občanů. Hranice s Ruskem podle něj překročí každým dnem přibližně 10 000 lidí, což je o 40 až 45 % více než před 21. zářím.

Ruský velvyslanec v Helsinkách Pavel Kuzněcov 30. září uvedl, že od vyhlášení mobilizace do Finska vstoupilo přibližně 60 000 Rusů. Celkem 80 % z nich ovšem následně zamířilo do dalších evropských zemích.

Pohraniční agentura Evropské unie Frontex uvedla, že po týdnu od vyhlášení mobilizace přešlo hranice Unie 66 000 Rusů, což je o 30 % více než v předchozím týdnu. Většina z nich do Unie vstoupila přes hraniční přechody Finska a Estonska.

Server The Kyiv Independent upozorňuje, že ruská státní statistická agentura počátkem září odhadla, že od 1. ledna opustilo Rusko přibližně 419 000 lidí. Oproti stejnému o období v roce 2021 se jedná přibližně o dvojnásobek. The Kyiv Independent se domnívá, že tento údaj odráží masivní emigraci, kterou odstartovala ruská invaze na Ukrajinu.

Reklama

Doporučované