Hlavní obsah

Rusko plně nekontroluje žádnou ze čtyř anektovaných oblastí

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze slavnostního podpisu smluv o připojení čtyř ukrajinských regionů k Rusku, Kreml 30. září 2022.

Reklama

Moskva jen pár dní po vyhlášení fakticky přiznává, že nemá plnou kontrolu nad žádnou oblastí, které v pátek anektovala. Ukrajinské síly prolomily ruskou obranu na jihu země, pokračují rovněž v rychlé ofenzivě na východě.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek s velkou slávou ohlásil, že Doněcká, Luhanská, Chersonská a Záporožská oblast budou navždy součástí ruského území. Čtyři dny na to ztratila Moskva plnou kontrolu nad všemi z nich.

Navzdory krokům Kremlu, jako byla mimo anexi částečná mobilizace či hrozba jadernými zbraněmi, učinily ukrajinské jednotky průlom na jihu i východě země. Významně postoupily ve dvou ze čtyř okupovaných regionů – v Chersonské a Doněcké oblasti.

Na jihu země v Chersonské oblasti ukrajinské jednotky do pondělí osvobodily desítky kilometrů. Ruská armáda potvrdila postup sil, které v noci na 1. října zaútočily v severní části chersonského předmostí.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že „početní převaha“ ukrajinských tanků „vrazila hluboký klín“ do ruské obrany jižně od obce Zolota Balka, která dříve lemovala linii fronty na řece Dněpr.

Postup v okolí Chersonu je klíčový. V oblasti se totiž nachází velká část nejlepších dostupných ruských jednotek. Pokud by Rusko o vojáky nebo techniku přišlo, znamenalo by to pro něj významné oslabení celkové bojeschopnosti.

Kyjev ale o postupu na jihu země mlčí, dál tam platí informační embargo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že „v několika regionech jsou nové osvobozené osady“ a v mnoha oblastech pokračují tvrdé boje.

Východní fronta

​​Jen několik hodin po vyhlášení anexe osvobodila ukrajinská armáda strategicky významné město Lyman v Doněcké oblasti (podrobněji jsme psali zde). Po osvobození města začaly své pozice opouštět ruské jednotky severně od Lymanu. Stáhly se především z Borove, tedy posledního opěrného bodu na řece Oskil.

Ukrajinské jednotky oznámily také osvobození dalších vesnic na východě, kde postoupily až do Luhanské oblasti. Zprávy naznačují, že Ukrajinci postupují směrem k Ruskem drženým městům Kreminna a Svatove v Luhansku, napsala britská BBC. Někteří prokremelští blogeři naznačují, že ruské síly dostaly opět rozkaz k ústupu.

Pokud ukrajinské jednotky Kreminnou opravdu osvobodí a budou pokračovat na východ, Rusové budou donuceni opustit oblast kolem města Lysyčansk. Snaha o udržení města by znamenala, že se síly dostanou pod tlak z několika stran a vystaví se zbytečným ztrátám a možná i hrozbě obklíčení.

Hlavním cílem ukrajinských jednotek nyní bude patrně zabránit přesunu ruských posil na nejvytíženější místa fronty a „udržet“ je na místě, což by následně mohlo vést k jejich obklíčení.

Kreml sám neví, co spadá pod „ruské území“

Putin již dříve slíbil, že bude ruské území bránit „všemi dostupnými prostředky“, což vyvolalo obavy o možném použití jaderné zbraně kvůli ukrajinskému postupu v okupovaných oblastech. Nyní se ale zdá, že ani Kreml neví, kde přesně toto nové území má být. Dosud přesně nedefinoval, kde jím stanovené hranice anektovaných oblastí budou.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí oznámil, že hranice bude ještě konzultovat s obyvateli okupovaných oblastí. „Luhanská lidová republika a Doněcká lidová republika v hranicích z roku 2014, co se týče Chersonu a Záporoží, budeme hranice konzultovat s obyvateli těchto regionů,“ řekl Peskov.

Právě v Doněcké oblasti má Rusko nyní pod kontrolou asi jen polovinu území, uvedl list The Guardian.

„Dohody“ o připojení čtyř ukrajinských regionů už v pondělí jednomyslně schválila ruská Státní duma, v úterý ji následoval Senát.

Reklama

Doporučované