Hlavní obsah

Putinovo „navždy“ netrvalo ani den. Rusko ztrácí anektovanou oblast

Foto: Profimedia.cz

Páteční projev pojal Putin s velkou slávou. Radost Kremlu o několik hodin později zkazily reálné zprávy z bojiště.

Reklama

Necelý den poté, co Putin oznámil anexi, prohrála jeho vojska boj o anektovaný Lyman. Ztráta strategického města pro Kreml nevěstí nic dobrého.

Článek

Ještě v pátek odpoledne dával Vladimir Putin na odiv slávu „velkého Ruska“, za bouřlivého potlesku oznamoval připojení čtyř ukrajinských regionů k Rusku, podle světa nezákonné, a chvástal se úspěchy „ruských hrdinů“.

Jeho slova vzala za své ani ne 24 hodin poté, co mu tleskal sál plný nejvyšších ruských představitelů i rozjařené Rudé náměstí.

Ukrajinští vojáci v sobotu nakročili k osvobození okupované oblasti na anektovaném území. Ostudnost prohry nenechala chladnými ani jindy proruské patrioty.

Naplnění Putinova mezinárodně odsuzovaného projevu „zkazil“ postup u ukrajinského města Lyman. I podle prokremelských zdrojů obklíčili ukrajinští vojáci ruské jednotky a donutili je stáhnout se.

Klíčové město, které Kreml považoval za součást Ruska, je tak v ukrajinských rukou. Mise ještě není u konce, i tak je dosavadní výsledek bitvy o Lyman, město v Doněcké oblasti, pro Kreml extrémně nepřívětivý.

„Ukrajinské výsadkové síly vstupují do Lymanu,“ napsalo ukrajinské ministerstvo obrany v příspěvku na twitteru, který doprovodilo videem, na němž dva vojáci rozvinuli žlutomodrou vlajku země u značky označující hranice města. „Armáda bude mít vždy rozhodující hlas v dnešním a jakémkoli budoucím ‚referendu‘,“ dodalo v ostré narážce na proces anexe.

Bitva o Lyman

O postupu ukrajinských vojsk u Lymanu více v článku:

Poloha města na břehu řeky Siverský Donec z Lymanu dělá město, jehož úplné znovudobytí ukrajinskými silami poskytne strategickou oporu pro další postup na východ. Rovněž by to znamenalo další tlak na Kreml, který doma čelí problémům kvůli neúspěchům na bojišti a mobilizaci statisíců mužů do bojů na Ukrajině.

Denis Pušilin, vůdce ruské zastupitelské správy v samozvané Doněcké lidové republice, uvedl, že Rusko ztratilo kontrolu i nad Jampilem a Dobryševem, vesnicemi severně, respektive východně od Lymanu.

„Slavná poslední slova“

„Osvobození Lymanu je důležité, protože je to další krok k osvobození ukrajinského Donbasu. Je to příležitost jít dál ke Kreminně a Severodoněcku. Proto je to zase psychologicky velmi důležité,“ řekl Serhij Čerevatij, vojenský mluvčí východního uskupení ukrajinských sil.

Extrémně citlivé situace využily ukrajinské úřady k výsměchu Putinovi – jeho patetickým prohlášením o „velkém historickém Rusku“.

„Říkáte anexe? Doněcká lidová republika jako subjekt Ruské federace? Slavná poslední slova!“ napsal na Telegramu poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Ubránění Lymanu před Ukrajinci mělo být pro Rusy „velmi důležité už jen z principu“, jak napsal kriticky nacionalistický komentátor Jegor Cholmogorov. „Jakýkoli ústup teď na pozadí pátečních událostí v Moskvě působí jako špatné znamení.“

Nespokojenost s počínáním ruských vojsk dal najevo i čečenský lídr Ramzan Kadyrov. Na zprávu o ústupu z Lymanu zareagoval příspěvkem na sociálních sítích, ve kterém z tohoto vývoje obvinil velitele ruského Centrálního vojenského okruhu Alexandra Lapina.

„Nezajistil vojskům potřebnou komunikaci a dodávky munice. Kdybych velel já, degradoval bych ho na svobodníka, sebral mu vyznamenání a s kulometem v rukou bych ho poslal do předních linií, aby smyl svou hanbu krví,“ napsal Kadyrov. Své rozčílení pak demonstroval návrhem na použití taktické jaderné zbraně s nižší účinností na „příhraničních územích“, tedy v regionu, který Rusko anektovalo.

Vladimir Putin přitom v projevu zmínil, že anektovaná území spadají pod ruský jaderný deštník s tím, že Moskva bude zabraná území bránit „s veškerou silou a všemi prostředky“, píše agentura Reuters.

Putinova slova

Vladimir Putin pronesl první živý projev od napadení Ukrajiny ruskými vojsky. Oznámil připojení čtyř ukrajinských oblastí k Rusku, zkritizoval Západ, udělal exkurz do historie a vyzval Kyjev k vyjednávání.

Panika se rozjela i mezi proruskými bloggery. Jejich předpovědi, že se ruští vojáci budou muset z Lymanu snad i zcela stáhnout, se naplnily. Ruské ministerstvo obrany v sobotu odpoledne nechalo vojska stáhnout kvůli „obavám z obklíčení“.

Výbuchy na Krymu

Jen o několik hodin později se ozvaly výbuchy i na okupovaném Krymu.

Z letiště Belbek, kde sídlí ruská 27. letecká divize, podle některých zdrojů vychází velký kouř. Zástupce sevastopolských úřadů Razvožajev uvedl, že na letišti Belbek došlo k „mimořádné situaci“: „Podle záchranářů letadlo při přistání sjelo z dráhy a začalo hořet. Na místě jsou v současné době hasiči. Zachovejte prosím klid,“ uvedl.

„Brzy budeme v háji“

Lyman, který padl do rukou Rusů v květnu, slouží jako železniční uzel a spojka s Donbasem, regionem bohatým na nerostné suroviny, a sousední Luhanskou oblastí, která je již dlouho středem Putinových válečných cílů.

Ztráta Lymanu podle agentury Reuters znamená výrazný problém pro Kreml a jeho plány ovládnout celý průmyslový Donbas. Rusko město využívalo jako zásobovací a dopravní uzel pro operace na severu Doněcké oblasti. Ruské síly se podle Reuters potenciálně ocitly na pokraji jedné z nejhorších dílčích porážek na Ukrajině.

Server Meduza předpověděl, že ztráta Lymanu by pro Rusko znamenala ohrožení jeho pozic v sousední Luhanské oblasti. Na tento úsek bude muset ruské velení přesunout silné zálohy, které nejspíše chtělo využít na jihu Ukrajiny. Pokud by Moskva takový přesun neučinila, mohla by ztratit značnou část Luhanské oblasti, jak soudí server Meduza.

Ať mě dostanou

A zdá se, že porážku uznaly i ruské jednotky, které měly za úkol udržet území v područí Kremlu. Zvukový záznam, který v sobotu zveřejnila ukrajinská rozvědka, údajně zachycuje obklíčeného ruského vojáka, jak telefonuje své ženě, aby se s ní naposledy rozloučil.

„Díky bohu, že jsem se dostal ven,“ říká voják a je slyšet, že má problém popadnout dech. „Jsme v obklíčení, Ljubo. Brzy budeme v háji,“ odpovídá na její dotaz, jestli dostal rozkaz bojovat na smrt. „Jen jsem volal, abych se rozloučil,“ odpoví a zhroutí se do telefonu. „Nikomu, slyšíš? Vůbec nikomu nic neříkej. Je to tady katastrofa,“ vzlyká a prosí o „pouhé dvě minuty“, aby mohl mluvit se svou ženou.

Je mu prý „úplně jedno“, jestli telefonát prozradí jeho polohu ukrajinským vojákům. „Kašlu na to, ať mě dostanou!“

Reklama

Doporučované