Hlavní obsah

Rumunsko otáčí. Ruský dron je vážným porušením suverenity, míní prezident

Bez komentáře: Záběry údajného výbuchu ruského dronu nad rumunským územím.Video: twitter/GeoConfirmed

 

Reklama

aktualizováno •

O dopadu ruského bezpilotního letounu Šáhid na rumunské území předtím informovala Ukrajina a potvrdili ho investigativci. Rumunsko to nejdřív vylučovalo, ale ve středu oznámilo nález trosek.

Článek

Tři dny to Rumunsko popíralo. Ve středu ale ministr obrany Angel Tîlvăr připustil, že na území členského státu NATO se skutečně našly trosky ruského dronu. Se zprávou jako první přišla rumunská stanice Antena 3 CNN.

Trosky se objevily už v úterý v blízkosti vesnice Plauru ležící naproti přes Dunaj od ukrajinského přístavu Izmail, na který v noci z 3. na 4. září zaútočilo Rusko. Ve středu kvůli tomu na místě byli experti rumunského resortu obrany, včetně ministra.

„Pokryli jsme opravdu velkou oblast, včetně té, o které se veřejně diskutovalo, a můžu potvrdit, že v této oblasti byly nalezeny kousky, které by mohly být součástí dronu,“ prohlásil Tîlvăr podle rumunské stanice. Zároveň slíbil posílení ostrahy hranic, ale zdůraznil, že veřejnost nebyla v ohrožení.

„Bylo to 100 metrů od vody, v džungli, kterou teď prohledávají,“ upřesnil později rumunský premiér Marcel Ciolacu.

K objevu trosek dronu se vyjádřil i prezident Klaus Iohannis, který oznámil, že požádal o vyšetření, odkud komponenty dronu pocházejí a jak se dostaly na rumunské území. „Pokud se potvrdí, že pocházejí z ruského bezpilotního letounu, byla by taková situace zcela nepřípustná a znamenala by vážné porušení suverenity a územní celistvosti Rumunska, člena NATO,“ prohlásil Iohannis .

Ukrajina o dopadu ruského dronu informovala už v pondělí. „Ruský dron Šáhid spadl na rumunské území a vybuchl tam. Jde o další potvrzení skutečnosti, že ruský raketový terorismus je obrovskou hrozbou nejen pro bezpečnost Ukrajiny, ale i pro bezpečnost sousedních zemí včetně států NATO,“ prohlásil mluvčí ukrajinské diplomacie Oleh Nikolenko.

Kyjevskou verzi v úterý potvrdili i dobrovolníci z účtu GeoConfirmed, kteří lokalizují místa bojů během ruské agrese na Ukrajině. V Íránu vyrobený ruský dron podle něj spadl do Dunaje v části řeky, která už leží na rumunském území, konkrétní souřadnice místa jsou 45.328864, 28.803601.

Investigativci, kteří spolupracují i se známým serverem Bellingcat, došli k následujícímu závěru: „Velmi pravděpodobně ruský Šáhid havaroval a explodoval v Rumunsku, pravděpodobně poté, co byl zasažen ukrajinskou protivzdušnou obranou.“

Už 3. září se přitom na internetu objevily zprávy, že ruský dron nebo jeho části spadly na území rumunské vesnice Plauru ležící nedaleko výše zmíněného Izmailu. Rumunské úřady to ale popřely, více jsme psali zde.

Foto: AP/Defense Express/Národní institut strategických studií Ukrajiny, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Íránský dron Šáhid 16, který používá Rusko k útokům na Ukrajinu.

Bezpečnostní expert Cristian Barna oslovený rumunským listem Adevarul ještě před potvrzením kyjevské verze vyloučil, že by incident mohl vést k aktivaci pátého článku NATO o pomoci členských států napadenému spojenci.

Barna situaci srovnal s raketou spadlou v Polsku na podzim 2022. Ani tehdy se pátý článek neaktivoval, protože nešlo o úmyslné napadení polského území. I v tomto případě, pokud by dron sestřelila ukrajinská obrana, by to podle Barny na odpověď celé Aliance nestačilo.

Reklama

Doporučované