Hlavní obsah

Ruský kněz, který ženy vyzýval, aby posílaly syny umírat, sám zemřel na frontě

Foto: Profimedia.cz

Kněz Michajl Vasiljev je již třetím duchovním představitelem Ruské pravoslavné církve, který zemřel od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Reklama

Na ukrajinské frontě byl zabit ruský pravoslavný kněz, který tvrdil, že pokud budou mít Rusky více dětí, nebude je tolik trápit posílat své syny do války.

Článek

Ruský vojenský duchovní Michajl Vasiljev na sebe nedávno upozornil kontroverzním rozhovorem, ve kterém ruské ženy povzbuzoval, aby byly „plodné a množily se“. Tvrdil, že pokud budou mít více dětí, nebude jim tak líto posílat své syny do války na Ukrajině.

Osud, který jejich synům nabízel, nakonec stihnul jeho samotného. Ruská pravoslavná církev v neděli informovala o tom, že Vasiljev byl zabit na ukrajinské frontě, píše server The Moscow Times.

Jednapadesátiletý kněz Michajl Vasiljev zemřel „při plnění pastoračních povinností v oblasti zvláštní vojenské operace na Ukrajině 6. listopadu ráno,“ uvedla v prohlášení Ruská pravoslavná církev.

Podle výsadkové divize ruských vzdušných sil zemřel na následky zranění, která mu způsobily střepiny při výbuchu raketometu HIMARS dodaného Spojenými státy.

Vasiljev sloužil v chrámech poblíž Moskvy, které poskytují duchovní pomoc ruským strategickým raketovým jednotkám, jež provozují jaderný vojenský arzenál, a provádí taktická cvičení v rámci místního vojensko-patriotického klubu.

Částečná mobilizace byla podle ruského ministra obrany dokončena

Částečná mobilizace v Rusku byla dokončena, uvedl koncem října ruský ministr obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimiru Putinovi. Do služby bylo povoláno 300 tisíc mužů.

Vasiljev rovněž působil jako poradce vysoce postaveného představitele Ruské pravoslavné církve, který má na starosti spolupráci s ozbrojenými silami.

Před tím, než byl vyslán na Ukrajinu, působil kněz, který sám prošel vojenským výcvikem, i v dalších válečných oblastech, včetně Čečenska, Sýrie, Kosova nebo Bosny a Hercegoviny.

„Za 24 let své služby jsem byl na mnoha místech. V místech konfliktů jsem byl více než 50krát. Kamkoli se vydá moje výsadkové hejno, tam se vydám i já. Jak jinak? Pro mě, s mými zkušenostmi, je to jednodušší než pro jiné kněze, kteří tam jdou poprvé,“ uvedl dříve Vasiljev. Sám sebe přitom označil za pacifistu a řekl, že je „proti všem válkám“.

Do širšího povědomí veřejnosti se muž dostal koncem října, kdy poskytl ruské televizní stanici Spa rozhovor o částečné mobilizace vyhlášené ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Velmi dobře chápu, že Bůh dovolil každé ženě – ve většině případů – mít mnoho dětí,“ odpověděl Vasiljev na otázku, zda soucítí se ženami, jejichž synové mají být posláni do bojů na Ukrajině. „A pokud žena toto Boží přikázání plodit děti splní, obvykle to znamená, že bude mít ve většině případů více než jedno dítě. V důsledku toho pro ni nebude rozloučení s dítětem tak bolestné a děsivé,“ dodal.

Ruská pravoslavná církev pod vedením moskevského patriarchy Kirilla, který je blízkým spojencem Putina, ruskou invazi na Ukrajinu od samého začátku hlasitě podporuje. Vasiljev je již třetím ruským duchovním, který od začátku války zemřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované