Hlavní obsah

Ruský ministr obrany se našel. Podle Kremlu nemá čas na média

Foto: Sasa Dzambic Photography, Shutterstock.com

Ministr obrany Sergej Šojgu se dlouho neobjevoval na veřejnosti.

Reklama

Ministr obrany Sergej Šojgu má pravděpodobně dál důvěru ruského prezidenta Vladimira Putina. Kreml zveřejnil video, jak se účastní jednání bezpečnostní rady.

Článek

Tento týden vyvolala rozruch zpráva, že ruský ministr obrany Sergej Šojgdu (jeho portrét najdete zde) se už přes deset dní neobjevil na veřejnosti. Šojgu přitom nese hlavní zodpovědnost za výkony ruské armády v bojích na Ukrajině a zároveň patří mezi blízké spolupracovníky prezidenta Vladimira Putina.

Objevily se spekulace, že Šojgua postihly zdravotní potíže se srdcem, nebo že mohl být dokonce odstaven kvůli neuspokojivému vývoji vojenské operace.

Kreml však tyto pochybnosti ve čtvrtek popřel. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov prohlásil, že se Šojgu zúčastnil jednání bezpečnostní rady, kterou vede Putin.

Státní agentura RIA Novosti současně zveřejnila neozvučené video, na kterém je vidět prezident a účastníci dálkové schůzky na jeho monitoru. Kamera na snímku nápadně zaostřuje právě na okénko se Šojguem.

Podle mluvčího Kremlu se Šojgu neobjevoval v médiích kvůli vysokému pracovnímu vytížení.

„Rozumějte, ministr obrany má teď spoustu starostí. Probíhá speciální vojenská operace. Nyní zrovna není čas na mediální aktivitu. To je celkem pochopitelné,“ řekl Peskov novinářům.

Video ze zasedání ruské bezpečnostní rady. Ministr obrany Šojgu je na obrazovce vlevo nahoře.Video: Telegram/РИА Новости

Informaci webu Agentura.ru, podle kterého má Šojgu zdravotní problémy, Peskov zpochybnil. Médiím doporučil, aby se obracela s otázkami na ministerstvo obrany.

A právě toto ministerstvo přišlo s dalším ujištěním o Šojguově aktivitě. Podle tiskové zprávy ministr uspořádal schůzku, na níž se probíral vliv západních sankcí na ruský obranný průmysl a opatření, která je kvůli sankcím třeba provést.

Čtyři týdny války na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, ČTK, Profimedia.cz

Čtyři týdny války na Ukrajině.

V noci ze středy na čtvrtek (z 23. na 24. února) vtrhla ruská armáda na Ukrajinu. Seznam Zprávy připravily sérii textů, analýz a rozhovorů ke čtyři týdny trvající válce.

VÁLKA DEN PO DNI – chronologický přehled, jak postupovaly boje v prvním měsíci.

TVÁŘE MRTVÝCH – Jména, fotografie a osudy konkrétních obětí války.

VĚŘÍTE PUTINOVI? – Jak se změnil pohled Rusů na jejich prezidenta?

NA VÝCHODNÍ FRONTĚ – Pohled experta na válku jako vojenskou operaci.

JÁ, UKRAJINEC – Konkrétní zkušenost ukrajinského uprchlíka.

RUBLY, HŘIVNY, KORUNY – Jak Rusko, Česko a Západ zvládají ekonomické dopady války.

KOMENTÁŘ ŠÉFREDAKTORA – Co nám válka dala, když tolik ničí.

Reklama

Doporučované