Hlavní obsah

Ruský soud odmítl žalobu ohledně zdravotní pomoci poskytnuté Navalnému

Foto: Aleksey Dushutin, Shutterstock.com

Loučení s opozičním politikem Alexejem Navalným na hřbitově v Moskvě.

Reklama

Žalobu na zařízení, kde byl ruský opoziční politik vězněn, a vězeňskou správu podala Navalného matka Ljudmila Navalná. Soud ale rozhodl, že stížnost by musel podat jedině on sám.

Článek

Soud v Labytnangi na severu Ruska se přestal zabývat žalobou poukazující na nedostatečnou zdravotní pomoc poskytnutou nedávno zemřelému opozičnímu představiteli Alexeji Navalnému. Podle portálu Meduza o tom informoval Navalného spolupracovník Ivan Ždanov.

„Alexej mnohokrát na vězeňská zařízení podával žaloby kvůli neposkytnutí zdravotní pomoci. Odmítali je. Teď ho zabili a odmítají za pomoci urážlivých formulací žalobu jeho příbuzných,“ uvedl Ždanov na sociálních sítích.

Jiný soud na severu Ruska dřív rovněž odmítl stížnost Navalného matky na průtahy ohledně vydání synova těla.

Navalnyj podle vyjádření úřadů zemřel 16. února během svého pobytu ve vězení za polárním kruhem. Podle vedení věznice zemřel náhlou smrtí poté, co se mu udělalo zle, když se vrátil z vycházky. Navalného okolí ale tvrdí, že za jeho úmrtím stojí ruský prezident Vladimir Putin.

Známý kritik Kremlu v roce 2020 překonal otravu, kterou podle západních laboratoří způsobila bojová nervově paralytická látka novičok. Několik měsíců po otravě byl uvězněn. Ve vězení byl pravidelně zavírán na samotku s přísnými podmínkami. Po jeho úmrtí úřady otálely s vydáním jeho těla rodině, ta se ho ale nakonec domohla a 1. března Navalného pohřbila.

Reklama

Doporučované