Hlavní obsah

Oběti útoku na obchodní centrum v Charkově dál přibývají

Foto: Profimedia.cz

Sobotní zásah hasičů po explozi ruských střel v Charkově.

aktualizováno •

Ukrajinské úřady potvrdily 16 mrtvých a více než 40 zraněných. Další lidé se pohřešují.

Článek

Bilance sobotního ruského vzdušného útoku naváděnými leteckými pumami na hypermarket se stavebními potřebami na okraji Charkova vzrostla na 16 mrtvých, dalších 43 lidí je zraněných. Na platformě Telegram to uvedl šéf správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Dříve informoval o 14 zabitých. Jiný sobotní útok na obytnou budovu v centru druhého největšího ukrajinského města si vyžádal 25 raněných.

Rusové přitom pokračují v ostřelování Charkovské oblasti, poznamenal server Meduza a upozornil na hlášenou oběť z obce Bohuslavka v Izjumském okrese. „Zemřela dvaasedmdesátiletá žena, dva civilisté byli zraněni, včetně devítiletého chlapce,“ napsal Syněhubov dnes odpoledne.

V Charkově mezitím pokračuje pátrání po lidech pohřešovaných po ruském útoku na hypermarket, napsal server Ukrajinska pravda. Ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko dnes ráno na Telegramu uváděl, že 16 lidí je po útoku nezvěstných. Pohřešovaní jsou pracovníci hypermarketu i jeho zákazníci. Na úřady se v sobotu večer podle Ukrajinské pravdy obrátila například dvacetiletá žena s tím, že v den tragédie byla v hypermarketu nakupovat celá její rodina. Žena se příbuzným včetně matky a dvanáctileté sestry poté nemohla dovolat. Otec je s otřesem mozku v nemocnici.

V centru mohlo být přes 200 lidí, uvedl na sociální síti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle Syněhubova Rusové zaútočili pomocí dvou naváděných leteckých pum KAB a na místě vypukl požár.

V místech požáru zasahovali záchranáři a podle oblastního šéfa se informace stále upřesňovaly. Dva zabití jsou pracovníci hypermarketu.

Nové rakety má už i Ukrajina

Ukrajina už vypálila americké rakety dlouhého doletu ATACMS. Zbraň, o niž Kyjev dlouhodobě a hlasitě žádá, je novou hrozbou pro Rusko, které teď musí balancovat mezi vyšším rizikem utrpěných škod a složitou reorganizací.

„V okolí není jediný vojenský objekt,“ podotkl Syněhubov. Také ukrajinský prezident uvedl, že ruský útok zasáhl zjevně civilní objekt. „Jedno z největších (obchodních) center - uvnitř bylo mnoho pracovníků a návštěvníků,“ napsal Zelenskyj. „Kdyby Ukrajina měla dostatečné prostředky protivzdušné obrany a moderních bojových letadel, byly by takové ruské údery prostě nemožné,“ podotkl prezident a znovu vyzval zahraniční představitele, aby pomohli Ukrajině posílit její protivzdušnou obranu.

Ruská státní agentura TASS vydala večer zprávu s tvrzením, že si ukrajinské ozbrojené síly v nákupním centru zřídily sklad zbraní. „V Charkově Ozbrojené síly Ukrajiny používají taktiku ‚lidského štítu‘,“ napsala bez jakéhokoliv důkazu agentura s odkazem na ruskou rozvědku.

Charkov je terčem ruských vzdušných útoků od začátku ruské invaze na Ukrajinu, v prvních měsících se ho Rusové i pokoušeli neúspěšně dobýt. Ukrajinští vojáci je v září 2022 během bleskové ofenzivy vytlačili z téměř celé části Charkovské oblasti, kterou Rusové do té doby okupovali.

Sobotní útok na hypermarket ale nebyl jediný, se kterým se Charkov musel potýkat. Tamní úřady totiž informovaly o dalším ruském úderu, který si vyžádal 25 zraněných. Podle předběžných informací oblastní prokuratury Rusové útočili raketou typu S-300 z Belgorodské oblasti, podle níž tento úder poškodil administrativní budovy, supermarket, obchody a obytné domy.

V posledních měsících Rusko zintenzivnilo vzdušné útoky na Charkovskou oblast i na regionální metropoli a nedávno obnovilo pozemní ofenzivu na severu regionu, který hraničí s Ruskem. Rusové pozemní útok zahájili ze svého území ve směru na ukrajinská města Vovčansk a Lypci a obsadili několik pohraničních vesnic.

Aktualizace: Průběžně aktualizovány potvrzené počty obětí.

Související témata:

Doporučované