Hlavní obsah

Rusové ovládli východní část Bachmutu, připustil ukrajinský důstojník

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské dělostřelecké jednotky pálí na ruské pozice u Bachmutu.

Reklama

Velitel ukrajinské jednotky přiznal, že situace u Bachmutu je těžká. Na město už neútočí žoldáci z Vagnerovy skupiny, ale jednotky ruské armády, které jsou dobře vycvičeny, tvrdí.

Článek

Ruští vojáci ovládli část Bachmutu, kontrolují hlavní zásobovací trasy a situace je „objektivně těžká“, řekl televizi Nastojaščeje vremja velitel jedné z ukrajinských jednotek, bránící toto město v Donbasu na východě země.

„Nepřítel částečně obsadil město: průmyslovou zónu a čtvrť soukromých domů až po řeku. Skutečně se mu daří prorážet na nevelkých úsecích fronty a přibližovat se k našim pozicím. Město je nyní ustavičně a systematicky ostřelováno z minometů,“ řekl Denys Jaroslavskyj.

Rusové podle tohoto důstojníka mohou také ostřelovat dvě hlavní cesty spojující město s ukrajinským týlem a snaží se jej definitivně odříznout od zásobování. Na Bachmut už neútočí žoldnéři z Vagnerovy skupiny, ale jednotky pravidelné ruské armády, které jsou podle Jaroslavského dobře vycvičeny a počínají si naprosto profesionálně – „úplně jako my“.

Je třeba přiznat, že nepřítel se poučil z dřívějších chyb a boje v Bachmutu „nejsou žádná procházka“, připustil ukrajinský důstojník.

Říčka Bachmutka dělí Bachmut na dvě nestejně veliké části. Východní část sestává hlavně ze soukromých domů, ale na severu přiléhá průmyslová zóna. V těchto místech se bojuje již několik měsíců, připomněla stanice BBC a dodala, že západní část města je výrazně větší a také se tam nalézá jeho centrum. Z důstojníkových slov podle BBC vyplývá, že Rusové obsadili více než třetinu města.

Vyrazí Zelenskyj do Bruselu?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týden může vyrazit na svou druhou zahraniční cestu od začátku ruské invaze a osobně se zúčastnit summitu EU.

Ukrajinský prezident Zelenskyj ve svém pravidelném večerním videoposelství uvedl, že Bachmut byl ústředním tématem jeho dnešní schůzky s armádním velením. Obrana proti ruským pokusům o proražení linií na tomto úseku fronty podle něj bude pokračovat. „Děkuji každému vojákovi, který projevil odhodlání vzdorovat,“ řekl. Zmínil také, že se jednalo o zásobování frontových jednotek municí.

Zelenskyj dále oznámil, že několik příhraničních a frontových oblastí získá v nadcházející době nové vedení, které bude mít vojenské zkušenosti. Neupřesnil, o které oblasti půjde, nedávno však Zelenskyj odvolal šéfy Kyjevské, Dněpropetrovské, Záporožské, Sumské a Chersonské oblasti.

Televizi Nastojaščeje Vremja vysílající v ruštině a s redakcí v Praze založily americké rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) a Hlas Ameriky. Televize je financována americkým Kongresem.

Reklama

Související témata:

Doporučované