Hlavní obsah

Rusové se na Ukrajině mohutně zakopávají, odhalily satelitní snímky

Foto: Profimedia.cz

Takzvané dračí zuby – betonové bloky, které mají blokovat cestu tankům (ilustrační snímek).

Reklama

Opevněné plážové letovisko. Dálnice lemovaná protitankovými příkopy. Satelitní analýza BBC Verify odhalila některé z obranných prvků, které Rusko vybudovalo v rámci příprav na velký ukrajinský protiútok.

Článek

Na základě stovek satelitních snímků britská BBC popsala, jak Rusko na Krymu a jižní Ukrajině buduje obranné linie na územích, která okupuje.

BBC v analýze zdůraznila čtyři místa, která jsou pro ruskou obranu klíčová a „nabízejí pohled na to, co Rusko očekává od ukrajinské protiofenzivy a s jakými obrannými prostředky se mohou ukrajinské síly setkat“.

Jde o Krym, menší město Tokmak, dálnici E105 a městečko Rivnopil, které leží v blízkosti přístavního města Mariupol.

Satelitní snímky, které analyzovali nezávislí vojenští experti, BBC i Financial Times, odhalily mnohovrstevnatou ruskou síť protitankových příkopů, zákopů, betonových zátarasů a minových polí.

Foto: Maxar, Profimedia.cz

Ruské zákopy v blízkosti města Armjansk, ležícího na Krymu.

Ruské jednotky tak pokračují v budování obranných postavení. Je stále jasnější, že na velké části Ruskem okupovaného území vznikla poměrně rozsáhlá síť opatření, která mají minimálně zkomplikovat a zpomalit ukrajinské snahy o průlom.

„Zdá se, že ruské síly si skutečně uvědomují, (…) že spoustu terénu, který mají pod kontrolou, bude obtížné bránit, aniž by se bránily ze zakopaných pozic,“ uvedl na svém webu výzkumník a analytik otevřených zpravodajských zdrojů v American Enterprise Institute Brady Africk, který sleduje a mapuje ruské obranné stavby.

Rusko podle Financial Times začalo zákopy a opevnění „naostro“ budovat v listopadu, podle Africka nicméně práce na opevněních v poslední době zintenzivnily.

„V zimě došlo ke krátkému útlumu – pravděpodobně kvůli tomu, že půda zamrzla a kopání tak bylo obtížnější. Ale od chvíle, kdy půda změkla, vidíme, že se práce na opevněních dramaticky vystupňovala. Hlavně v posledních několika měsících,“ napsal Africk.

Západní pobřeží Krymu

Za místo, kde se nových opevnění a obranných prvků objevilo nejvíce, BBC považuje západní pobřeží anektovaného Krymu. Po celém pobřeží jsou rozmístěny takzvané „dračí zuby“ – betonové bloky ve tvaru pyramidy, které mají blokovat cestu tankům a dalším vojenským vozidlům. Za nimi se nacházejí linie zákopů, které vojákům poskytují krytí před příchozími útoky. Podél zákopů lze také spatřit několik bunkrů.

Analyzované snímky byly pořízeny v březnu, kdy zřejmě ještě probíhaly stavební práce. V okolí jsou totiž vidět hromady dřeva i bagry.

Analytik Africk uvedl, že tato opevnění nebudou stačit k zastavení postupu ukrajinských jednotek, ale pravděpodobně zpomalí ofenzivu.

Vojenští experti citovaní BBC pak připojili poznatek, že plážové obranné prvky jsou pravděpodobně spíše preventivním opatřením než známkou toho, že Rusko očekává útok z moře. Ukrajinské námořnictvo totiž podle dosavadních poznatků nemá takovou palebnou sílu.

Severní hranice Krymu byla rovněž silně opevněna, upozorňují Financial Times.

Obranné prvky se táhnou od Armjansku až po Džankoj, který leží na severozápadě poloostrova. Obě místa jsou důležitými dopravními uzly a vstupními branami na poloostrov, připomínají Financial Times.

V Džankoji se rovněž nachází ruské vojenské letiště.

Opevnění Krymu je jen jedním z příkladů nově budovaných sítí zákopů, jak dokládá mapa přiložená níže.

Mapa, která vychází z práce citovaného analytika Africka, ukazuje mnoho ruských polních opevnění na Ukrajině (a v jejím okolí), jak je zobrazují satelitní snímky získané z dat družice Sentinel-2 ESA.

Úplnou interaktivní mapu analytika Africka naleznete zde (externí odkaz).

Tokmak

Malé město Tokmak leží na klíčové trase na jihovýchodě země, kterou by ukrajinské síly mohly chtít využít k odříznutí Krymu od ostatních Ruskem ovládaných území.

Objevily se dosud nepotvrzené zprávy, že ukrajinští civilisté jsou z města vystěhováváni, aby se mohlo přetvořit ve vojenskou pevnost.

Je také velmi pravděpodobné, že mezi třemi obrannými liniemi u Tokmaku byly ukryty miny, řekl BBC Mark Cancian z Centra pro strategická a mezinárodní studia.

„Minová pole jsou standardní součástí každé obrany a Rusové je hojně využívali po celou dobu války. Zde budou rozsáhlá a lépe ukrytá, zpomalí ukrajinské útoky, aby ostatní bojové prvky, jako je dělostřelectvo a pěchota, mohly útočící síly snáze zasáhnout,“ dodal Cancian.

Foto: Maxar, Profimedia.cz

Síť zákopů, zpevněných pozic a protitankových příkopů. Fotografie zobrazuje oblast města Medvedivka na Krymu.

Tokmak ruské jednotky dobyly 7. března loňského roku. O dva měsíce později se v médiích objevily zprávy, že starosta okupovaného města Igor Kotělevskij zemřel ve věku 57 let.

Kotělevskij na pozici starosty po dobytí města rezignoval, ale zůstal a snažil se pomáhat místním. Okolnosti jeho smrti zůstávají nejasné, podle opět nepotvrzených zpráv Kotělevskij odmítl spolupracovat s okupanty.

Dálnice E105

Podél 35kilometrového úseku dálnice E105 západně od Tokmaku se nyní táhne linie protitankových příkopů a zákopů.

Dálnice E105 je strategicky důležitá, protože spojuje Ruskem držený Melitopol na jihu s Charkovem, jenž leží severněji. Charkov i přes opakované snahy Rusů o dobytí zůstal v držení Ukrajiny.

Strana, která E105 kontroluje, může snadno přesouvat vojáky po regionu.

Pokud se ukrajinské síly pokusí tuto silnici využít, Rusko na ni pravděpodobně zaměří palbu těžkého dělostřelectva, domnívá se BBC.

„Rusové se obávají nedávno vybudovaných ukrajinských obrněných jednotek. Pokud se tyto jednotky dostanou na dálnici E105, mohou se pohybovat velmi rychle. Cílem ruské obrany je vytlačit je ze silnice, a tím je zpomalit,“ prohlásil Cancian.

Rivnopil

Přístav Mariupol má strategickou polohu mezi Ruskem okupovanými územími na východě a Krymem na jihu. Stal se také symbolem odporu proti invazi; tvrdé jádro ukrajinských obránců se při obléhání města vydrželo bránit několik měsíců.

Vzhledem k tomu, že Rusko očekává, že se Ukrajina město pokusí znovu dobýt, rozhodla se stanice BBC Verify podívat právě na satelitní snímky území, které město obklopuje. To vedlo k objevu nové sady zákopů.

Každý zákop, který se nachází poblíž malé vesnice Rivnopil (ležící asi 55 kilometrů severně od Mariupolu), má uprostřed kopec zeminy, jenž pravděpodobně slouží k ochraně dělostřelectva.

Takzvané kruhové zákopy umožňují vojákům úkryt a dělostřelectvu míření libovolným směrem. To dle BBC poukazuje na fakt, že se Rusko vedle širší sítě zákopů připravuje bránit i oblasti s otevřeným terénem.

Někteří analytici však poznamenávají, že ukrajinské síly mohou pomocí podobných satelitních snímků a dronů mnoho z těchto obranných zařízení identifikovat a následně obejít.

„Rusové se proto pravděpodobně pokusí nasměrovat ukrajinské síly po určitých trasách, které jsou silně zaminované a kontrolované ruským dělostřelectvem,“ prohlásil pro BBC Alexander Lord z poradenské společnosti Sibylline Ltd.

Zprávy z bojiště:

Ukrajinské jednotky opustily město Bachmut. I když jeho části zřejmě zůstávají územím nikoho, bitva o město alespoň prozatím zřejmě skončila. Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin hovoří o odchodu z Ukrajiny, těžko mu ovšem věřit.

Pomohou Rusku obranné linie?

Otázkou zůstává, zda ruská příprava na zahájení tolik očekávané ukrajinské protiofenzivy s cílem získat zpět okupované území přinese ovoce.

Specialisté na pozemní válku z think-tanku Royal United Services Institute (RUSI) ve své nejnovější zprávě nazvané „Ruská taktika ve druhém roce invaze na Ukrajinu“ tvrdí, že Ukrajina bude muset vyvinout hodně palebné síly, aby ruskými liniemi pronikla.

„Rozsah ruských obranných opevnění na celé frontě činí jejich obejití téměř nemožným,“ uvádí se ve zprávě zveřejněné v pátek.

Jeden z analytiků institutu RUSI Nick Reynolds pro CNBC uvedl, že zatímco Rusko „se na začátku loňského roku dostalo do velmi špatné pozice, když provedlo strategické a operační chyby, od té doby se ruský stát a ruská armáda dostaly spíše do válečné situace a přizpůsobují se.“

Řada systémů a způsob spolupráce státu a armády fungují podle zveřejněné zprávy mnohem lépe než loni. „To, že jsou nyní v defenzivě, jim umožňuje kombinovat zbraně způsobem, který je o něco snazší než koordinace útočných operací,“ píší její autoři.

Pokrok ukrajinské obrany

Ukrajincům se v poslední době daří ničit ruské rakety a bezpilotní letouny lépe než v minulosti. Čím to je? Podle experta Tomáše Řepy i tím, že se Ukrajinci rychle naučili pracovat se zahraničními systémy, jako je např. Patriot.

„Prolomit mnohovrstevnaté obranné linie Ruska bez velkých ztrát by bylo nesmírně obtížné,“ uvedl pro web Financial Times Mykola Bielieskov, výzkumný pracovník kyjevského Národního institutu strategických studií. „Úspěch by vyžadoval synchronizaci různých jednotek nasazujících obrněná vozidla, dělostřelectvo, odminování a protivzdušnou obranu,“ dodal.

Rob Lee, vedoucí pracovník amerického think-tanku Foreign Policy Research Institute, uvedl, že ruská opevnění byla navržena tak, aby nasměrovala ukrajinské jednotky do oblastí, kde se dostanou pod intenzivní palbu.

Reklama

Doporučované