Hlavní obsah

Rusové unesli klíčového muže ze Záporožské jaderné elektrárny

Foto: Rokas Tenys, Shutterstock.com

Záporožská jaderná elektrárna.

Reklama

Rusové v pondělí unesli zástupce šéfa ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny Valerije Martyňuka, uvedla na telegramu společnost Enerhoatom. Elektrárnu okupuje již několik měsíců ruská armáda.

Článek

Podle Enerhoatomu se Rusové snaží získat od Martyňuka, který v elektrárně odpovídá za personální otázky, informace o osobních složkách zaměstnanců. Doufají, že je donutí, aby co nejrychleji začali pracovat pro ruský Rosatom.

Enerhoatom vyzval šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho a mezinárodní společenství, aby nasadili všechny možné prostředky k propuštění Martyňuka. Rusové ho drží na neznámém místě a podle Enerhoatomu není vyloučené, že ho mučí a zastrašují.

Grossi je dnes v Moskvě, kde se sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Setkání Putina a Grossiho

Ruský prezident Vladimir Putin dnes přijal šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho. Řekl mu, že situace kolem ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny je znepokojivá.

Koncem září Rusové zadrželi generálního ředitele Záporožské jaderné elektrárny Ihora Murašova a odvezli ho neznámo kam. Propustili ho 3. října. MAAE pak sdělila, že Murašov se už do své původní práce nevrátí.

Putin 5. října podepsal dekret, kterým nařídil převod Záporožské jaderné elektrárny do ruského vlastnictví. MAAE ovšem nadále považuje elektrárnu za ukrajinskou.

Reklama

Doporučované