Hlavní obsah

Putin: Situace kolem Záporožské jaderné elektrárny je znepokojivá

Foto: Olha Solodenko, Shutterstock.com

Záporožskou jadernou elektrárnu okupují od března ruští vojáci.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin dnes přijal šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho. Řekl mu, že situace kolem ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny je znepokojivá.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý řekl šéfovi Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaelovi Grossimu, že situace kolem ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny je znepokojivá. Informovala o tom agentura Reuters.

Elektrárna, kterou od března okupují Rusové, je už měsíce terčem ostřelování, z něhož se vzájemně obviňují Kyjev a Moskva.

Putin dnes Grossiho přijal a řekl mu, že je otevřený dialogu a je připraven diskutovat o všech záležitostech spojených s provozem Záporožské jaderné elektrárny. Putin rovněž uvedl, že došlo k „nadměrné a nebezpečné politizaci“ všeho, co souvisí s jadernou činností.

Šéf MAAE o situaci kolem největší jaderné elektrárny v Evropě jednal minulý týden v Kyjevě. Bylo to krátce poté, co Putin oznámil, že nařídil vládě převést toto zařízení do ruského vlastnictví. V ukrajinském hlavním městě Grossi řekl, že MAAE navzdory Putinovu dekretu elektrárnu považuje za ukrajinskou.

Foto: Seznam Zprávy

Mapa Záporožské jaderné elektrárny.

Reklama

Doporučované