Hlavní obsah

Deset mrtvých, desítky zraněných. Rusko ze vzduchu raketami ničí Ukrajinu

Foto: ČTK

Snímek z dnešního útoku.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Rusové večer podnikají druhou vlnu útoků. Zásah obytného domu ruskou raketou v Dnipru na východě země si vyžádal nejméně devět obětí a desítky zraněných. Další oběť je z města Kryvyj Rih.

Článek

Po celé Ukrajině byl odpoledne opět vyhlášen letecký poplach, úřady vybízejí obyvatele, aby se schovali do krytů. Rusko zřejmě podniká útok střelami s plochou dráhou letu. V některých oblastech zasahuje podle ČTK protivzdušná obrana.

Podle zpráv ze sociálních sítí protivzdušná obrana zasahuje ve Vinnycké, Chmelnycké, Kyjevské či Dněpropetrovské oblasti. Zásah obytného domu ruskou raketou v Dnipru na východě země si vyžádal nejméně devět obětí, včetně patnáctileté dívky, a 64 zraněných, informoval šéf oblastní správy Valentyn Rezničenko.

Zásah ruské rakety zabil jednoho člověka a dalšího zranil také ve městě Kryvyj Rih, oznámila správa Dnipropetrovské oblasti. „Vypátráme všechny, kdo se podílejí na tom teroru. Všichni ponesou odpovědnost, a to nejvyšší,“ přislíbil podle ČTK ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Jsou to prostě zrůdy,“ dodal Tymošenko na adresu Rusů s tím, že zasažený dům a jeho obyvatele dobře zná, protože bydlíval hned vedle. V zasažené části domu bylo 72 bytů, ve kterých mohlo žít 100 až 200 lidí. „Jsou to děsivá čísla, podle kterých se orientují záchranáři při prohledávání trosek.“

Výbuchy byly slyšet taktéž v Kyjevě a Oděse, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda. Zásah objektu kritické infrastruktury mezitím oznámily úřady ve Lvově na západě země. Ukrajinská metropole i další ukrajinská města se již ráno staly terčem ruských raket. Jejich cílem rovněž byla kritická infrastruktura.

Gubernátor Mykolajivské oblasti, ležící na jihu země, Vitalij Kim podle deníku oznámil, že první střely jsou už nad Ukrajinou, a později dodal, že v oblasti zasahuje protivzdušná obrana. Na Černé moře podle armádního velitelství Jih vyplulo pět ruských plavidel schopných najednou odpálit 36 střel s plochou dráhou letu Kalibr.

Ruská střela ve Lvově na západě země zasáhla objekt kritické infrastruktury, uvedl šéf oblastní správy Maksym Kozyckyj. „Jsou možné výpadky elektřiny a vody. Zůstaňte v krytech, hrozba trvá,“ varoval v aplikaci Telegram. Ruská střela zasáhla objekt kritické infrastruktury také v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny.

Západ navyšuje pomoc

Západ navyšuje svou podporu Ukrajině. Do země posílá i ty zbraně, u kterých doposud kvůli obavám z vyostření konfliktu váhal. Ukrajinský ministr obrany proto v pátek zemi prohlásil za faktického člena NATO.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko ráno uvedl, že k výbuchům došlo v Dněprovském okrese. Na místo míří všechny služby. V celém městě byl vyhlášen letecký poplach, pravděpodobně šlo o útok balistických raket.

O pár desítek minut později Kličko na svém telegramu uvedl, že v Holosijevském okrese hlavního města dopadly trosky rakety na nebytovou oblast. Nedošlo k žádným ztrátám na životech, „v důsledku nepřátelského útoku“ však na místě vypukl požár.

Kvůli útoku na Kyjev bylo přerušeno hlasování v prezidentských volbách na české ambasádě. Volební komise je ve zdejším krytu, všichni jsou v pořádku. ČTK to řekl vedoucí konzulárního úseku zastupitelského úřadu Martin Mužík.

Ještě před polednem byl letecký poplach odvolán, a asi po hodině tak mohlo pokračovat i hlasování v prezidentských volbách na české ambasádě, uvedl diplomat.

Na možnost, že bude nutné volby přerušit, se zastupitelský úřad připravoval dopředu. Všichni příchozí voliči byli například informováni o tom, kde se nachází nejbližší protiletecký kryt, právě pro případ, že by byl vyhlášen poplach. Stanice metra, která je tímto krytem, je vzdálena asi 650 metrů od velvyslanectví, píše ČTK.

Obyvatelé Kyjeva zaslechli výbuchy už brzy ráno, ozbrojené síly však ujišťovaly, že nijak nesouvisí s útoky a nejedná se o „opakovanou ofenzivu“.

„Zvuky výbuchů, které byly slyšet v Kyjevě a regionu, jsou aktivně využívány ruskými botovými farmami jako záminka k rozptýlení paniky a vysílání zprávy, že se údajně jedná o začátek ofenzivy ze severu. Rád bych poznamenal, že zatím nedochází k žádným útočným akcím nepřítele ze severu,“ napsal několik hodin před zahájením útoku zástupce velitele pozemních sil Ozbrojených sil Ukrajiny generálporučík Oleksandr Pavljuk.

Náčelník Kyjevské oblastní vojenské správy Oleksij Kuleba později uvedl, že po zvucích výbuchů, které byly ráno slyšet v Kyjevské oblasti, vypukl požár v jednom z objektů kritické infrastruktury.

Přibližně od druhé hodiny byl opět vyhlášen letecký poplach pro celou zemi. Objevují se zprávy o útocích z Černého moře a raketách mířících na centrální a západní Ukrajinu. Varování platí zejména pro Lvov, Kyjev, Poltavu.

Ukrajinský státní provozovatel rozvodné sítě Ukrenergo uvedl, že odstraňuje následky ruských útoků na energetickou infrastrukturu. Ve všech částech Ukrajiny platí limity na spotřebu, aby nedošlo k přetížení soustavy. Jedenáct oblastí muselo nařídit mimořádné odstávky elektřiny. Podle listu Ukrajinska pravda Zelenskyj připustil, že po dnešních vzdušných útocích je nejhorší situace s dodávkami elektřiny v Charkovské a Kyjevské oblasti.

Neznámé rakety

Podle zatím neoficiálních informací v sobotu na Kyjev zaútočil neznámý typ ruských balistických střel, který ukrajinský systém nerozezná, a tudíž se proti nim nemohl bránit. Momentálně platí letecký poplach pro celou zemi.

Válka na Ukrajině pokračuje už 325. den, kdy Rusové pokračují v útocích na obydlené oblasti a ničení infrastruktury. Ruská vojska od začátku října opakovaně zaútočila na energetickou infrastrukturu po celé Ukrajině, přičemž zabila desítky lidí a způsobila přerušení dodávek elektřiny, vody a tepla.

Moskva přiznala, že ukrajinský energetický systém je jedním z jejích hlavních cílů. Podle Ženevské úmluvy představuje útok na životně důležitou veřejnou infrastrukturu válečný zločin.

Článek průběžně aktualizujeme v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované