Hlavní obsah

Záhada pro vědce: Ryby po celém světě se zmenšují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Gideon Ikigai, Shutterstock.com

Ryby v mořích po celém světě dorůstají stále menších rozměrů. (Snímek pořízený poblíž rybího trhu na Zanzibaru.)

Vědci si lámou hlavu nad mechanismem, který stojí za zmenšováním ryb po celém světě. Vědí, že kromě rybolovu za tím stojí i zvyšování teploty vody. Neshodou se ale, proč a jak přesně vztah teploty a velikosti ryb funguje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Děje se to lososům poblíž polárního kruhu i rejnokům v Atlantiku. Ryby napříč světovými oceány jsou stále menší a nikdo se nemůže shodnout proč,“ uvádí americký deník The Washington Post (WP) článek o fenoménu, který vědci sledují už roky.

Podle loni publikované studie se průměrná velikost od roku 1960 do roku 2020 snižovala u tří čtvrtin zkoumaných rybích populací.

Nezpochybnitelně k fenoménu podle WP přispívá rybolov, a to jak komerční, tak rekreační. Tam je mechanismus celkem jasný – chytá se víc velkých než malých ryb. Existuje ale i mnoho druhů ryb, které čelí minimálnímu tlaku rybolovu, a přesto jsou jejich zástupci pořád menší a menší.

Vědci jsou přesvědčeni, že zásadní vliv má i zvyšující se teplota oceánů v důsledku klimatické změny.

Ani v tom se vědci nemají problém shodnout. Vliv teploty vody už je ověřen i experimentálně. WP uvádí příklad letos publikované studie, v jejímž rámci vědci chovali asi 400 pstruhů ve vodě o teplotě 15 a 20 stupňů Celsia. Přestože stravu ryby dostávaly stejnou, pstruzi v teplejší vodě byli po osmi měsících chovu průměrně o víc než polovinu menší.

Problém je ale v tom, že zatím není úplně jasné, proč ryby tímto způsobem na teplou vodu reagují.

Jednou z předních hypotéz je, že ryby se zmenšují, aby zvýšily poměr velikosti žaber k tělu a kompenzovaly větší spotřebu kyslíku v teplejší vodě. Přestože tato teorie se objevila už před desítkami let, není ještě úplně potvrzená a někteří vědci a výzkumy ji zpochybňují. Možných vysvětlení existuje ještě několik a prozatím nezbývá než přiznat, že žádné nelze považovat za nesporně správné.

Fenomén zmenšování ryb přitom může mít vážné důsledky na ekosystémy i rybářství a zhruba tři miliardy lidí, pro které mořské plody tvoří významnou část zdroje proteinů.

Pozitivní zprávou podle WP je, že některé ze zmenšujících se druhů ryb tento úbytek živé masy v oceánech dohání či alespoň zmírňují početní velikostí. Podle ekoložky a autorky výše zmiňované studie o zmenšování ryb mezi lety 1960–2020 Inês Martinsové se početně zvětšuje „mnoho“ velikostně se zmenšujících rybích populací.

Doporučované