Hlavní obsah

Sankce ničí zdraví ruských uživatelů drog. Západ vypnul internetový trh

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Americké a německé úřady zablokovaly po ruské invazi na Ukrajinu tamní online drogový trh Hydra. To ale vedlo k významnému poklesu čistoty návykových látek, zvýšil se i počet podvodů, které se teď dotýkají asi 3 milionů lidí.

Článek

Zablokování ruského online drogového trhu Hydra dopadá podle ruských charitativních organizací na uživatele drog, píše list The Moscow Times.

Systém, který umožňoval nákup drog pomocí šifrovaného systému na darknetu (část webu, kam se nedá dostat pomocí běžných vyhledávačů) ovládalo ruské ekonomické podsvětí a při blokaci měl hodnotu více než 1,3 miliard dolarů (asi 31 miliard korun). Na platformě bylo po celém světě zaregistrováno 17 milionů zákazníků a asi 19 tisíc prodejců.

Uzavření trhu vedlo v Rusku podle expertů k rozsáhlejším podvodům s obchodem drog i poklesu čistoty těchto látek. To způsobuje, že jsou látky škodlivější.

Prodej drog se tak často přesunul do aplikace Telegram. „Hojně se tam využívá míchání, a pokud je to bílý prášek, není jasné, co látka obsahuje. Na marketu Hydra byly kvalitní produkty,“ řekl uživatel drog, který požádal o anonymitu, listu The Moscow Times.

Hydra podle mluvčího projektu prevence předávkování Drugmap.ru ale uživatelům drog i pomáhala. „Administrátoři a moderátoři udělali vše, co mohli, aby zajistili uživatelům fóra přístup k těmto informacím. Je zde motiv: čím je klient zdravější, tím déle bude drogy kupovat,“ uvedl mluvčí.

Uživatelům drog formát pomáhal s péčí o zdraví a dával různá doporučení ohledně používaných látek. Telegram ovšem nic takového nenabízí a kontrola nad jeho provozem je podstatně nižší. Charitativní organizace v Rusku se tak snaží tamním 3 milionům bývalých uživatelů Hydry informace a podporu zajistit.

Počet lidí, kteří omamné látky užívají, v Rusku však dále stoupá. „Určitě nemůžeme podceňovat sociální dopady jevů, jako je nezaměstnanost a zoufalství průměrného člověka z nedostatku peněz. Myslím si, že drogová závislost je opravdu každým dnem na vzestupu z mnoha důvodů, včetně zavedení sankcí,“ řekl uživatel drog z petrohradské pobočky organizace anonymních narkomanů.

Mimo snížení kvality prodávaných látek se také rozšířilo množství podvodů. „Jsou lidé, kteří zveřejní inzerát, napíšete jim, pošlete peníze a nic nepřijde. Podle mých zkušeností byla Hydra dostatečně spolehlivá. Ale teď narkomani kvůli dalším drogám schází více z cesty,“ vysvětlil uživatel.

Globální hrozba kybernetické kriminality

Hydra fungovala už od roku 2015 a zejména ve větších ruských městech se stala největším trhem pro obchod s drogami. Ty si mohl uživatel anonymně objednat a balíček s nimi si pak vyzvedl na domluveném místě. Mimo drogy ale platforma nabízela i jiné nelegální služby, včetně tvorby falešných dokumentů, padělaných peněz, zařízení na výrobu drog a provádění kybernetických útoků.

Policie v rámci koordinované operace na jaře zabavila servery Hydry ve Spojených státech a Německu spolu s jejími zisky v kryptoměnách, které měly hodnotu asi 25 milionů dolarů (zhruba 600 milionů korun). Stránka fungovala v ruštině a prodejci se nacházeli mimo Rusko také na Ukrajině, v Bělorusku, Kazachstánu a okolních zemích.

Přestože německé i americké úřady slavily po zablokování stránky úspěch, obávají se, že neznamená úplný konec kyberzločinů skupiny Hydra.

„Víme, že si najdou jiný způsob, jak podnikat dál. Pravděpodobně se pokusí vybudovat novou platformu a my ji budeme muset hlídat,“ řekl britské BBC Sebastian Zwiebel, který blokaci webu vedl.

„Globální hrozba kybernetické kriminality, která má původ v Rusku, a schopnost zločineckých vůdců tam beztrestně operovat, je pro Spojené státy hluboce znepokojující,“ řekla po zabavení platformy americká ministryně financí Janet Yellenová.

Oprava: Původní verze článku špatně přepočítávala dolary na koruny, za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované