Hlavní obsah

Rusko má nové nepřátele. Na seznamu přibylo i Slovensko

Foto: Photographer RM, Shutterstock.com

Seznam vede ruská vláda na základě dekretu podepsaného loni prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

Rusko rozšířilo seznam zemí, které jsou vůči němu nepřátelské. Listinu začali v Moskvě vést loni v květnu, kdy na ní byly pouze Česko a Spojené státy.

Článek

Řecko, Dánsko, Slovensko, Slovinsko a Chorvatsko se staly novými členy klubu „zemí nikoli přátelských“ vůči Rusku, jejich seznam si Moskva vede. Podle agentury TASS to oznámila ruská vláda.

„Vláda aktualizovala seznam států, které se dopouštějí nepřátelských kroků vůči ruským diplomatickým a konzulárním misím v zahraničí,“ uvádí se v prohlášení. Moskva zároveň upozorňuje, že seznam není konečný.

Umístění na seznam omezuje nebo úplně zakazuje zemím najímat si ruský personál, který by pracoval na jejich ambasádách, konzulátech a dalších reprezentačních úřadech. Například Slovensko nově může v Rusku zaměstnávat pouze 16 lidí, Slovinsko a Chorvatsko si nesmí najímat nikoho.

V minulosti také Rusko uvedlo, že zemím na seznamu bude vyplácet své závazky pouze v rublech.

Rusko začalo seznam vést v květnu loňského roku, kdy na něj zařadilo pouze Česko a Spojené státy. Praha tehdy krátce předtím obvinila ruské agenty z účasti na explozi v muničním skladu ve Vrběticích, což vyvolalo diplomatickou válku mezi oběma státy.

Moskva seznam rozšířila letos v březnu, kdy přidala souhrnně země Evropské unie, aniž by je jmenovala, a například Velkou Británii, Kanadu, Albánii, Švýcarsko, Nový Zéland nebo San Marino. Přidání Tchaj-wanu tehdy vyvolalo posměšky, že Moskva omylem uznala jeho nezávislost.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované