Hlavní obsah

Scholz pojede do Moskvy, návštěvu Ruska a Ukrajiny zvažuje i Macron

Foto: Profimedia.cz

Německý kancléř Olaf Scholz.

Reklama

Německý kancléř Olaf Scholz brzy zavítá do Moskvy, aby zde o napjaté situaci kolem Ukrajiny jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. O situaci mají spolu mluvit také prezidenti Francie a Spojených států.

Článek

Scholz návštěvu Moskvy oznámil v rozhovoru s německou veřejnoprávní televizí ZDF. Poznamenal také, že za útok na Ukrajinu by Rusko zaplatilo vysokou cenu.

„Situace je velmi vážná. Není možné přehlédnout, že na ukrajinskou hranici napochodovalo mnoho vojáků a jednotek,“ podotkl třiašedesátiletý politik v narážce na to, že Rusko k hranicím s Ukrajinou poslalo přes 100 000 vojáků. Moskva sice tvrdí, že útok nechystá, Západ se ale připravuje i na možnost, že Rusko na svého západního souseda už brzy zaútočí.

Scholz se v rozhovoru vyjádřil také ke kritice některých politiků a médií, že je Německo příliš vstřícné vůči Putinovi, a nedá se tedy považovat za spolehlivého partnera. „Naši spojenci vědí přesně, co v nás mají,“ poznamenal kancléř s tím, že právě spolková republika Ukrajině poskytuje největší finanční pomoc.

Šéfa německé vlády čeká 7. února schůzka s americkým prezidentem Joe Bidenem ve Washingtonu. Kdy pojede do Moskvy, neuvedl.

Také francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu řekl, že nevylučuje brzkou cestu na jednání do Moskvy a Kyjeva.

Macron také oznámil, že v následujících hodinách bude o situaci na Ukrajině po telefonu hovořit s americkým prezidentem Bidenem. „Jsem velmi znepokojen situací v oblasti,“ řekl Macron v severofrancouzském Tourcoingu na okraj zasedání ministrů vnitra členských zemí Evropské unie.

„Prioritou v ukrajinské otázce a při dialogu s Ruskem je pro mě deeskalace a nalezení politických podmínek pro východisko z krize… Úlohou Francie, zejména v tomto pololetí, kdy předsedá Radě EU, je pokusit se vytvořit toto společné řešení,“ dodal Macron.

Francouzský prezident v posledních dnech několikrát na dálku jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Účelem cesty do Moskvy by podle úřadu prezidenta bylo „vyhodnotit ohrožení a prozkoumat situaci, abychom se nedostali tam, kam nechceme“.

Reklama

Související témata:

Doporučované