Hlavní obsah

Se šesti dětmi se zavřel v rakouském sklepě. „Chci žít mimo systém, a co?“

Foto: Repro: SZ

Takto o případu informoval britský bulvární deník Daily Mirror. Na snímku Tom Landon.

Reklama

aktualizováno •

Rakouskem otřásá případ muže, který se s partnerkou a šesti dětmi zabarikádoval ve vinném sklepě a napadl sociální pracovníky, kteří přišli situaci rodiny prověřit. Až příliš oživil vzpomínky na tyrany Fritzla a Priklopila.

Článek

Tom Landon měl minulý čtvrtek „návštěvu“, kterou na svém prahu vážně nechtěl. Dorazili dva sociální pracovníci, kteří měli během rutinní inspekce prověřit informace od sousedů. Ti nahlásili, že se z vinného sklepa domu, který hlídá kamerový systém, ozývají dětské hlasy. Ale kdykoliv jde někdo kolem, utichnou.

Na dané adrese v Obritzu, obci ležící jen pár kilometrů od hranic s Českou republikou, úředníci nepochodili. 54letý Landon je odmítl pustit dovnitř, pak je napadl pepřovým sprejem. Když následně dorazila policie, našla už muže, partnerku a děti – tři chlapce a tři dívky ve věku od sedmi měsíců do sedmi let – zabarikádované.

Později byl Landon (krátce) zadržen a děti dočasně svěřeny do péče sociálních úřadů, případ se vyšetřuje.

A hlavní aktér případu se v médiích snaží obhájit právo na svůj „životní styl mimo síť“, jak jej citoval britský bulvární deník Daily Mail.

Britská média ostatně případu věnují mnoho prostoru. Protože, jak se ukázalo ve dnech po policejním zásahu, Tom Landon žil v Londýně a jeho manželka i děti mají mít britské občanství. „Je to poměrně známý konspirační teoretik a autor mnoha vydaných knih, které odsuzují vládu své země,“ poznamenal server The Times.

Landon je rakouský občan. A - jak sám potvrdil -, je vnukem vysokého nacistického úředníka, který byl oběšen za válečné zločiny.

Ernst Kaltenbrunner byl ve třicátých letech minulého století vůdcem SS v Rakousku, později se stal šéfem Hlavního říšského bezpečnostního úřadu (RSHA), kde měl na starosti konečné řešení židovské otázky. A například také stíhal viníky nepovedeného atentátu na Adolfa Hitlera z roku 1944, který vedl hrabě Stauffenberg. Kaltenbrunner byl v Norimberském procesu odsouzen k trestu smrti.

Landon činy svého děda odsoudil, podle místního tisku však má vazby na rakouskou odnož německého Hnutí říšských občanů, což je uskupení, které odmítá legitimitu státu a přitahují ho různé konspirační teorie – mimo jiné popírání holokaustu.

V Obritzu žila rodina teprve krátce. „Předtím zřejmě žili v Anglii. Myslím, že pracoval v IT oblasti,“ uvedl pro Times Erich Greil, místostarosta Obritzu. Rodina podle něj pravděpodobně žila v síti tunelů pod domem.

Rakouská média spekulují, že se mohl chystat na konec světa. Ve sklepě se totiž našly zásoby jídla na několik let i zbraně, včetně pušky z druhé světové války.

Sám Landon, který čelí v tuto chvíli jen obvinění z kladení odporu státní moci, se rozhodl „absurdnost“ těchto podezření rozptýlit tím, že domů pozval novináře z Daily Mail.

Řekl jim, že byl zadržen prostě jen proto, že se životní styl jeho rodiny nelíbil zmiňovanému Greilovi, který by se rád stal starostou obce. „Moje rodina je vyděšená, nechce se vrátit do domu, kde jsme žili téměř rok, protože se bojí, že by se policie mohla vrátit. Víte, že jsme tu měli policii se zbraněmi a beranidlem, aby se dostala na můj pozemek?“ postěžoval si.

Z Rakouska

Svobodní výrazně uspěli v regionálních volbách v Dolním Rakousku, což je spolková země s nejvyšším počtem obyvatel hned po Vídni. Radikálové si proto věří i v parlamentních volbách, které Rakousko čekají příští rok.

Jak se novináři přesvědčili na místě, do sklepa byla zavedena voda, elektřina, měl i okna a dveře, byť byl prostor označený za nevhodný k obývání. Prý se mu to tak zalíbilo, že koupil další vinné sklepy – měl v úmyslu je zrekonstruovat a rozdat dětem.

„Koupil jsem těchto šest nemovitostí pro děti a chtěl jsem, abychom tady, až budou starší, všichni bydleli spolu. Teď byl tento plán zmařen, protože jsme vadili místostarostovi,“ citoval jej regionální zpravodajský web TAG24.

Nalezené zbraně byly podle jeho tvrzení pouze repliky. Obří zásoby skladované v plastových přepravkách napříč sklepem vysvětlil tím, že jsou velká rodina a ta zkrátka velké zásoby potřebuje.

Landon a jeho čtyřicetiletá partnerka teď budou muset na testy DNA, aby prokázali, že je šestice dětí skutečně jejich. V Rakousku totiž nebyly nijak registrovány. A žádné z nich nechodilo do školy, což muž vysvětluje domácí výukou.

„Byl jsem obviněn, že jsem nový Josef Fritzl, ale to nemůže být dále od pravdy. Nejsem nepřítel státu, jsem filantrop a především milující otec,“ ohradil se v narážce na jiný případ z Rakouska – případ Josefa Fritzla, který držel ve sklepě svou dceru po dlouhých 24 let, porodila mu sedm dětí.

Reklama

Doporučované