Hlavní obsah

Šéf německého námořnictva skončil. Kvůli výrokům o Putinovi a Krymu

Foto: Profimedia.cz

Viceadmirál Kay-Achim Schönbach prohlásil, že Vladimir Putin si zaslouží respekt a Ukrajina nezíská Krym zpátky.

Reklama

Viceadmirál Kay-Achim Schönbach odstoupil z funkce šéfa německého námořnictva. Veřejně prohlásil, že Ukrajina už nikdy nezíská Krym zpátky a že Vladimir Putin si zaslouží respekt. Kyjev se proti jeho slovům ohradil.

Článek

Vyjádření německého viceadmirála v sobotu rozvířilo emoce v Kyjevě a způsobilo diplomatický poprask. Z pozice šéfa námořnictva Schönbach odstoupil v sobotu pozdě večer. Informoval o tom server Deutsche Welle.

„Požádal jsem ministryni obrany Christine Lambrechtovou, aby mě s okamžitou platností zprostila funkce,“ uvedl Schönbach v prohlášení, které citovala agentura Reuters. „Ministryně mou žádost přijala,“ dodal.

Důvodem k odchodu byly výroky, které Schönbach pronesl při návštěvě Indie. V projevu na Institutu pro obranné studie a analýzy Manohara Parrikara uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin si „pravděpodobně“ zaslouží respekt.

„To, co opravdu chce, je respekt,“ řekl viceadmirál v projevu, který byl zveřejněn na serveru YouTube. „A proboha, prokázat někomu úctu je levné, dokonce bez nákladů… Je snadné dát mu úctu, kterou vyžaduje - a pravděpodobně si ji také zaslouží,“ prohlásil Schönbach. Označil přitom Rusko za starou a významnou zemi.

Schönbach také řekl, že je sice nutné zabývat se ruskými kroky na Ukrajině, ale „poloostrov Krym je pryč: To je fakt.“

Viceadmirálovy výroky jsou v přímém rozporu s tím, co tvrdí Evropská unie a Spojené státy americké - že anexe poloostrova byla nepřijatelná a je nutné ji zrušit.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí si v sobotu předvolalo německou velvyslankyni Anku Feldhusenovou, aby dalo najevo nesouhlas se Schönbachovými výroky, které označilo za nepřijatelné.

Šéf německého námořnictva se k Rusku vyjádřil v době stoupajícího napětí na ukrajinských hranicích. Západ se obává, že se Rusko připravuje na invazi do sousední země. Moskva to popírá.

Německá vláda žádné oficiální vysvětlení k výrokům viceadmirála nevydala. Mluvčí spolkového ministerstva obrany ovšem řekla, že Schönbachovo prohlášení, ať už jde o obsah či formu, neodráží oficiální postoj Německa.

Schönbach se nyní musí ospravedlnit před svým nadřízeným, velitelem celého Bundeswehru Eberhardem Zornem, uvedlo ministerstvo. O výrocích šéfa námořnictva bude také v pondělí jednat německá vládnoucí koalice.

„Není třeba se hádat: Byla to jasná chyba,“ omluvil se na twitteru Schönbach. „Moje poznámky o obranné politice během přednášky v indickém think tanku odrážely můj osobní názor v daném okamžiku. V žádném případě neodrážejí oficiální postoj ministerstva obrany,“ napsal.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Schönbachovy výroky týkající se Krymu podkopávají snahu čelit ruské agresi, a vyzvalo Německo k tomu, aby se vůči nim vymezilo.

„Ukrajina je Německu vděčná za podporu, kterou jí poskytuje už od roku 2014, i za diplomatické úsilí o urovnání rusko-ukrajinského ozbrojeného konfliktu. Současná prohlášení Německa jsou však zklamáním a jsou v rozporu s touto podporou a úsilím,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na twitteru.

Reklama

Související témata:

Doporučované