Hlavní obsah

Šestiletá dívka zemřela v Gaze. Pomoc se k ní nedostala

Foto: Profimedia.cz

Šestiletá Hind Rajabová.

Reklama

Auto s šestiletou Hind Rajabovou se zřejmě dostalo pod palbu, kterou jako jediná přežila. Obklopena mrtvolami svých příbuzných stihla ještě zavolat o pomoc, sanitka se však stala terčem střelby. Záchranáři dnes našli dívku mrtvou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hind Rajabová prchala z města Gazy se svou tetou, strýcem a třemi bratranci, když se auto, ve kterém cestovali, zřejmě setkalo s izraelskými tanky a dostalo se pod palbu. Zvukové záznamy hovorů mezi Hind a operátory tísňového volání naznačují, že šestiletá dívka zůstala jako jediná v autě naživu a skrývala se před izraelskými silami mezi těly svých příbuzných, popisuje BBC.

Její prosby o záchranu skončily, když byla telefonní linka přerušena za zvuku další střelby. Zdravotníkům z palestinského Červeného půlměsíce (PRCS) se v sobotu podařilo dostat do oblasti, která byla předtím uzavřena jako aktivní bojová zóna. Našli černý vůz Kia, ve kterém Hind cestovala. Čelní sklo a palubní deska byly rozbité na kusy, v boku byly rozesety díry po kulkách.

Jeden ze záchranářů novinářům řekl, že Hind ležela v autě mezi dalšími šesti těly, která vykazovala známky střelby a ostřelování. O několik metrů dál se nacházely zbytky dalšího vozidla. Podle Červeného půlměsíce šlo o sanitku, která jela holčičce pomoci. Její posádka – záchranáři Jusuf al-Zeino a Ahmed al-Madhoun – zahynula při bombardování sanitky izraelskými silami, uvádí organizace.

Červený půlměsíc obvinil Izrael, že se na sanitku zaměřil záměrně. „Izraelští okupanti záměrně zaútočili na posádku Červeného půlměsíce,“ uvedla organizace s tím, že sanitka předem získala souhlas s výjezdem na místo, aby zachránila Hind. Dodala, že trvalo několik hodin, než se podařilo zkoordinovat přístup s izraelskou armádou, aby se zdravotníci k holčičce dostali.

„Dostali jsme zelenou. Po příjezdu záchranáři potvrdili, že vidí auto, ve kterém je Hind uvězněná, a že vidí i ji. Poslední, co jsme slyšeli, byla nepřetržitá střelba,“ řekla začátkem týdne mluvčí PRCS Nibal Farsakhová.

Pravidla války říkají, že zdravotnický personál musí být v konfliktu chráněn a nesmí být cílem útoků a že zraněným lidem musí být poskytnuta potřebná lékařská péče – v co nejširším rozsahu a s co nejmenším zpožděním. Izraelská armáda údajně prověřuje, co se na místě stalo a proč se k dívence nedostala pomoc. Izrael už dříve obvinil Hamás, že využívá sanitky k přepravě svých zbraní a bojovníků.

Reklama

Doporučované