Hlavní obsah

Severní Korea se připravuje na možnou válku. Největší hrozbou jsou prý USA

Foto: Shutterstock , Shutterstock.com

Severokorejský lídr Kim Čong-un.

Reklama

Severní Korea bude v příštím roce navyšovat vojenské kapacity. Podle Kim Čong-una, vůdce země, je rozhodnutí reakcí na sílící nátlak ze strany Spojených států, které ohrožují bezpečnost země. Odmítl také usmíření s Jižní Koreou.

Článek

Krátce před vstupem do nového roku Kim Čong-un během několikadenního stranického shromáždění představil plány země pro rok 2024, informuje France24. Příští rok bude v Korejské lidově demokratické republice ve znamení posilování vojenských a nukleárních kapacit, aby byla země připravena na možnou válku.

Rozhodnutí je dle severokorejského vůdce reakcí na údajně sílící zahraniční nátlak, který podle něj ohrožuje bezpečnost země. Zaměřil se hlavně na Spojené státy americké, které označil za hrozbu.

„Je jasné, že válka může na Korejském poloostrově kvůli bezohledným pokusům nás napadnout propuknout kdykoliv,“ nechal se slyšet Kim Čong-un s tím, že umísťování vojenských a nukleárních zařízení v okolí poloostrova jsou cílené kroky USA vedoucí k rozpoutání jaderné války.

Severokorejský lídr rovněž prohlásil, že již nebude usilovat o usmíření či sjednocení s Jižní Koreou. Na vině je, jak tvrdí, nejen Washington, ale i jihokorejská vláda. Následně vyzval k reorganizaci struktur, které dohlíží na společnou hranici sousedů Korejského poloostrova.

Podle Leifa Easleyho, experta na mezinárodní vztahy Ehwa University v Soulu, jsou Kim Čong-unova silná prohlášení a zbrojení spíše snahou zakrýt špatnou ekonomickou situaci v zemi. „Bojovná rétorika Pchjongjangu naznačuje, že jeho vojenské kroky nejsou jen o odstrašování, ale také o domácí politice a mezinárodním nátlaku,“ popsal odborník.

Reklama

Doporučované