Hlavní obsah

„Situace v Indo-Pacifiku je na bodu varu.“ Lipavský se chystá na cestu

Foto: Jan Lipavský síť X, Seznam Zprávy

Ministr zahraničí si prý na jednání speciálně vyžádal kartičku s názvem Czechia. Organizátoři mu původně napsali „Czech Republic“.

Reklama

Evropské diplomatické špičky jednaly v pátek v Bruselu na ministerské schůzce s představiteli zemí Indo-pacifického regionu, který je pod tlakem Číny.

Článek

/Od zvláštní zpravodajky v Bruselu/

Situace v Jihočínském moři je na bodu varu, řekl v Bruselu „ministr zahraničí“ Evropské unie Josep Borrell. Evropské diplomatické špičky jednaly v pátek na ministerské superschůzce s představiteli zemí Indo-pacifického regionu.

Schůzka přichází například krátce poté, co Tchaj-wan ve svých domácích volbách potvrdil, že nemá zájem politicky se sbližovat s komunistickou Čínou. A ve vzduchu jsou obavy z dalšího vojenského zastrašování v tchajwanské úžině. Dusno v regionu bude podle všeho houstnout s blížící se inaugurací nového prezidenta Williama Laje v květnu.

Jednání v Bruselu bylo bez Číny – z podstaty. Pozornost ale vzbudila vlažná účast těch, co pozvaní byli.

Česko reprezentoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který se připravuje na „supercestu“ do regionu, konkrétně do Indie, Japonska a Austrálie.

Chyběly tu těžké váhy, nedorazili ministři zahraničí Francie a Německa a poslali za sebe jen juniorní představitele, italský šéf diplomacie přijel jen na půlku jednání. Přitom Francie tuto platformu za svého předsednictví EU vytvořila v roce 2022. 

Borrell, coby hostitel schůzky, odmítl, že by šlo o symptom toho, že s tím, jak se dramatizují různá válečná epicentra ve světě, evropské země stále složitěji hledají shodu. „Politika je nevyzpytatelná, je normální, že ministři mají jiné neodkladné povinnosti, neznamená to, že by o tato témata měli menší zájem,“ myslí si Borrell.

Podle něj sice EU primárně řeší konflikty v sousedství v Černém a Rudém moři, tedy na Ukrajině a na Blízkém východě, ale musí věnovat pozornost tomu, co se děje daleko na východě. „Jihočínské moře je jeden z hotspotů, situace tam je na bodu varu, co se týče bezpečnosti, musíme tomu věnovat pozornost,“ řekl Borrell.

Jednání do jisté míry zastiňovala aktuální situace na Blízkém východě, která Evropskou unii rozděluje citelněji než konflikt na Ukrajině. A některé země využily platformu k tlaku na EU, aby přitvrdila v pozici vůči Izraeli. „Musíme pokračovat v diskuzi o naší pozici k válce v Gaze, je důležité vědět, jak nás vnímají někteří partneři, budeme o tom mluvit na Evropské radě,“ řekl na tiskové konferenci Borrell. Česko v EU patří k zemím, které se zastávají Izraele.

Jedině Czechia

Český šéf diplomacie Jan Lipavský se dlouhodobě profiluje na politice v indo-pacifickém regionu. Z pohledu Česka je to sice daleko, ale politika v tomto regionu je významně propojená s česko-americkou vazbou. Peking je totiž pro Washington možná ne akutnější, ale jistě více prioritní soupeř, než je Moskva.

„Na kulatém stolu jsem hovořil k bezpečnostním výzvám v Indo-Pacifiku. Hovořil jsem o napětí v Tchajwanské úžině, kde Česko trvá na dodržování mezinárodního práva. Mluvil jsem také o ruské agresi na Ukrajině a jejích dopadech na naše asijské partnery,“ uvedl ministr zahraničí Lipavský na sociální síti X.

Na jednání si ale musel nechat vyměnit cedulku označující zemi, kterou reprezentuje – organizátoři mu přiřkli název „Czech Republic“, ministr ale trval na jednoslovném označení Czechia, které za jeho ministrování výrazně prosazuje ve světě Černínský palác.

Během jednání se potkal s představiteli Austrálie a Japonska. Koncem února má právě do Canberry a do Tokia Lipavský odjet. Na této cestě navštíví i Indii.

Reklama

Doporučované