Hlavní obsah

Skandál kvůli mobilu. Premiérka byla v klubu, když měla jít do karantény

Foto: Profimedia.cz

Finská premiérka Sanna Marinová.

Reklama

Finská premiérka Sanna Marinová v době, kdy měla nastoupit do karantény kvůli nákaze jednoho ze členů vlády, byla v nočním klubu v Helsinkách. Služební telefon, kam jí přišla zpráva o nákaze ministra, tou dobou ležel u ní doma.

Článek

Premiérka za finské sociální demokraty Sanna Marinová měla během soboty obdržet hned dvě textové zprávy o nákaze ministra zahraničí Pekky Haavisty (Zelení). Protože Marinová byla s Haavistou během jednání vlády v úzkém kontaktu, měla podle pravidel kabinetu zamířit do izolace. Jenže pracovní mobilní telefon členky vlády, na který obě zprávy přišly, ten večer neměla premiérka u sebe, informuje finská stanice Yle.

Sobotní večer totiž Marinová podle finských médií trávila v nočním klubu Butchers ve finské metropoli Helsinky. Podle finského deníku Seiska dorazila premiérka do klubu spolu se svým manželem a několika přáteli okolo půlnoci, podnik pak měli opustit okolo čtvrté hodiny ranní.

Marinová ve vyjádření pro deník Helsingin Sanomat a bulvární list Iltalehti uvedla, že první zpráva dorazila na telefon pro členy vlády okolo 20:00, druhá o přibližně dvě hodiny později. Premiérka dodala, že po celou dobu měla u sebe mobilní telefon pro členy parlamentu. Právě přes něj ji ale měla ještě ten večer kontaktovat hygiena a informovat ji o pozitivním testu na covid-19 ministra zahraničí.

Finská premiérka ale na svém twitterovém účtu uvedla, že během hovoru neobdržela pokyn, aby provedla nějaká zvláštní opatření. „Nedostala jsem pokyn vyhýbat se kontaktům,“ napsala Marinová na Twitteru.

Pro Helsingin Sanomat Marinová nicméně přiznala, že se měla daný večer řídit lepším úsudkem. Pokyny, které obdržela prostřednictvím SMS zprávy, si pak přečetla až v neděli. „Obvykle mám u sebe oba telefony, ale v sobotu tomu tak nebylo, protože byl den volna. Teprve v neděli ráno jsem si všimla a přečetla si zprávy na druhém telefonu,“ uvedla Marinová.

Ihned po přečtení se premiérka podle svých slov začala řídit pokyny a absolvovala test na přítomnost covidu-19. První test předsedkyni vlády vyšel negativně, v pondělí měla absolvovat druhý, na jehož výsledek stále čeká. Pokud i druhý test vyjde negativně, vrátí se Marinová do běžného pracovního procesu. Do té doby premiérka omezí většinu kontaktů.

Co se může zdát jako maličkost, ale může přijít Marinovou a její vládu velmi draho, píše v komentáři pro švédskojazyčný deník Hufvudstadsbladet politická komentátorka Erja Yläjärviová. Finové vždy chtěli lídra, který respektuje pravidla a nechat telefon doma je prostě katastrofální chyba, myslí si Yläjärviová.

Pohyb Marinové jako dvakrát očkované a bezpříznakové osoby mezi lidmi po kontaktu s nakaženým není pro Finy nic výjimečného, vláda si ale nastavila vlastní přísnější pravidla. Podle pravidel platících pro finskou veřejnost asymptomatičtí jedinci očkovaní oběma dávkami vakcíny proti covidu-19 nemusí do karantény, členové vlády ale izolaci podstoupit musí. Mnoho Finů tak teď podle politických komentátorů může mít pocit, že vláda nejde příkladem a nedodržuje svá vlastní pravidla.

Veřejnost také pobouřilo zrušení tradiční recepce v prezidentském paláci na Den nezávislosti, který země slaví 6. prosince. Prezident tento krok obhajoval slovy, že takováto akce není vhodná uprostřed pandemie koronaviru. Ve stejný okamžik ale premiérka země navštěvuje noční bary, což je značný kontrast, podotýká v komentáři Yläjärviová.

Reklama

Související témata:

Doporučované