Hlavní obsah

Sláva Ukrajině, pojmenoval student z Moskvy wifi síť. Dostal 10 dní vězení

Foto: Dmitriy Kandinskiy, Shutterstock.com

Protesty proti režimu řeší v Rusku policie. Snímek je ilustrační.

Reklama

Sláva Ukrajině. Tak přejmenoval ruský student Moskevské státní univerzity wifi síť dostupnou na společných ubikacích. Podle ruského práva se jedná o nacistické heslo. Vysloužil si tak deset dní vězení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruský student Moskevské státní univerzity dostal deset dní vězení za to, že přejmenoval název wifi sítě na společných ubikacích. Podle dokumentů moskevského soudu totiž jako nové jméno zvolil název„Sláva Ukrajině“. Soud uvedl, že se podle ruských zákonů dopustil použití „symbolů extremistických organizací“.

Policie studenta zatkla ve středu, když se název sítě na univerzitních kolejích objevil. Krom toho prohledala celý jeho pokoj a router zabavila. Student pak byl soudem shledán vinným z „veřejné demonstrace nacistické symboliky“.

Podle Amnesty International se v roce 2023 stalo terčem ruských represivních zákonů používaných k potírání protiválečných aktivistů nejméně 21 000 lidí. Desetitisíce Rusů byly odsouzeny k trestům odnětí svobody i za pouhý projev nesouhlasu s ruskou invazí na Ukrajinu.

Smrt Navalného očima dvou expertů na Rusko

Vězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel. O tom, co to pro Rusko znamená, ve zvláštním vydání podcastu 5:59 mluvíme s nezávislou novinářkou původem z Ruska Marií Makeevou a s redaktorem ruské sekce Rádia Svobodná Evropa Jaroslavem Šimovem.

Výraz „Slava Ukraini“ je mezi Ukrajinci používán jako vlastenecký pokřik, podobně jako „God save the King“ ve Velké Británii nebo „Vive la France“. V Rusku je však nyní považován za nacistický symbol.

Podle CNN, která o případu studenta informovala, represe Putinova režimu vůči odpůrcům v poslední době přitvrdily. A to zejména poté, co v trestanecké kolonii zemřel opoziční lídr Alexandr Navalnyj a jeho pohřeb se stal protestem veřejnosti proti Putinovi.

Reklama

Doporučované