Hlavní obsah

Soud v Německu poslal do vězení vojenského důstojníka za špionáž pro Rusko

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Německý soud odsoudil armádního důstojníka na 3,5 roku vězení za předávání vojenských informací Rusku. Důstojník, který se přiznal a hájil se psychickými problémy, se obával jaderné eskalace na Ukrajině.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soud v Německu v pondělí poslal na tři a půl roku do vězení armádního důstojníka za to, že Rusku předával vojenské informace. Muž se k činu přiznal a během procesu se hájil psychickými problémy a tím, že se obával jaderné eskalace konfliktu na Ukrajině. Rusko v únoru před dvěma lety na Ukrajinu vojensky zaútočilo a Západ včetně Německa napadenou zemi mimo jiné zbrojně podporuje.

Vězení v délce 3,5 roku navrhlo státní zastupitelství. V případě vyzrazení služebních či státních tajemství by důstojníkovi hrozilo až doživotí, poznamenala agentura DPA.

Čtyřiapadesátiletý důstojník se přiznal hned první den procesu, který koncem dubna začal u vrchního zemského soudu v Düsseldorfu. V době, kdy se rozhodl Rusku poskytnout vojenské informace, vstoupil také do Alternativy pro Německo (AfD). Tuto politickou stranu, která je označována jako krajně pravicová a o kterou se zajímá německá kontrarozvědka, ale později opustil.

„Svůj život jsem neměl pod kontrolou,“ uvedl důstojník během procesu. Mimo jiné vypověděl, že ho trápily psychické problémy, ale navštívit odborníka se zdráhal. Lékaři mu nakonec diagnostikovali těžké vyhoření s úzkostným strachem a záchvaty paniky. V této složité době sledoval zprávy na sítích TikTok a Telegram, které mimo jiné zneužívají dezinformátoři a šiřitelé prokremelské propagandy.

Soud důstojníkovu motivaci kontaktovat ruské velvyslanectví označil za obtížně pochopitelnou a uvedl, že pro muže bylo zřejmě snazší zradit zemi než zajít k lékaři. Obžalovaný opakovaně vyslovil nad svým chováním lítost, což učinil i v závěrečném prohlášení. „Je to ta největší blbost, kterou jsem v životě udělal,“ citovala ho DPA.

Od loňského prosince stojí před soudem v Berlíně kvůli podezření z předávání tajných informací ruské rozvědce také bývalý pracovník Spolkové zpravodajské služby (BND). Obžalován je z vlastizrady a hrozí mu až doživotní trest. Podle prokuratury dostal z Moskvy za poskytnuté informace nejméně 450 000 eur (zhruba 11 milionů korun).

Německo, které je jedním z největších dodavatelů vojenského materiálu na Ukrajinu, patří k hlavním cílům ruských špionážních operací. Ty podle německých úřadů od začátku invaze nabyly na intenzitě.

Doporučované