Hlavní obsah

Provokativní socha bývalého španělského krále zmizela za pár minut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Chilský umělec na náměstí v Madridu tajně vystavil novou sochu. Na místě vydržela pouhých deset minut, teď míří na výstavu.

Reklama

Socha, kterou chtěl umělec „zesměšnit postavu“ bývalého španělského krále Juana Carlose I., krátce stanula na rušném náměstí v Madridu. Na místě se objevila jen několik hodin po tom, co monarcha zemi po rychlé návštěvě opustil.

Článek

Centrum španělského hlavního města Madrid v úterý nakrátko ozdobila nová socha. Postava muže, který puškou míří na slavnou sochu medvěda, měla zosobňovat bývalého španělského krále Juana Carlose I., který už léta čelí kritice pro svou zálibu v lovu. Po pár hodinách zmizela, snímky, které ji zachycují, ovšem mezitím zaplavily sociální sítě.

Socha se objevila na madridském náměstí Puerta del Sol, které je hojně navštěvováno turisty. A to jen několik hodin po tom, co bývalý král zemi po krátké návštěvě opustil. Do země se podíval teprve podruhé od roku 2020, kdy přesídlil do Spojených arabských emirátů.

Sochu, která posměšně reaguje na Juan Carlosovu loveckou minulost, má na svědomí chilský umělec Nicolás Miranda, píší španělská média. Na exponované náměstí ji postavil tajně, když se zrovna střídaly policejní hlídky. Na místě vydržela pouhých deset minut.

Miranda 170centimetrovou sochu na náměstí umístil tak, aby postava bývalého krále puškou mířila přímo na bronzovou sochu medvěda, který ukusuje z jahodového stromu. Ten je vyobrazen i na madridském erbu a platí za jeden z nejvýraznějších symbolů španělského hlavního města.

„Madridský památník jsem spojil se španělskou monarchií, abych vytvořil parodii na symbol města,“ vysvětlil umělec pro španělský deník El mundo. Dodal, že jeho cílem bylo „zesměšnit postavu panovníka“, kterého si mnozí Španělé spojují s „chlípným soukromým životem a zálibou v lovu ohrožených zvířat, jako jsou bizoni, sloni a medvědi“.

Foto: Profimedia.cz

Socha zosobňující bývalého španělského krále byla postavena tak, aby puškou mířila na sochu medvěda, který je symbolem Madridu.

Madridský starosta José Luis Martínez-Almeida označil Mirandův umělecký zásah do veřejného prostoru za „absolutní imbecilitu“. A dodal, že o činu dále mluvit nebude, neboť tomuto „typu lidí“ nechce dělat reklamu.

Socha, která vzbudila zájem místních i turistů, nyní míří na výstavu do madridského kulturního centra La Parcería.

Úterní incident znovu oživil vzpomínky na kontroverze, které doprovázely vládnutí bývalého španělského krále Juana Carlose I.

Jednou z nich byly zvěsti o tom, že Juan Carlos při své návštěvě severního Ruska v roce 2006 zastřelil ochočeného medvěda opilého vodkou. Královský palác tehdy popíral, že by k něčemu takovému došlo.

Debaty následně v roce 2012 rozvířila fotografie, která tehdejšího krále zachycuje během loveckého zájezdu do Botswany, jak pózuje vedle mrtvého slona. Stanice BBC upozorňuje, že tyto snímky tehdy přispěly k tomu, že obliba Juana Carlose I. prudce klesla.

O dění ve Španělsku jsme psali také zde:

Španělská vláda pokračuje ve snahách vypořádat se s fašistickou minulostí země. Ostatky zakladatele Falangy převezla z mauzolea, kde ležel i Franco, na hřbitov v Madridu. Jeho příznivci na místě čekali se zdviženou pravicí.

Juan Carlos abdikoval v roce 2014. Než ho vystřídal jeho syn Felipe VI., na španělském trůně strávil 39 let. Své pozice se vzdal v naději, že syn napraví pověst monarchie, pošramocenou jeho mimomanželskými aférami či korupční kauzou jeho zetě, připomíná agentura ČTK.

V roce 2020 se monarcha, který nyní vystupuje pod titulem emeritní král, odstěhoval do Spojených arabských emirátů. Ze Španělska odešel v době, kdy se v médiích objevily zprávy o tom, že ho prokuratura předběžně vyšetřuje kvůli korupci.

Vyšetřování financí Juana Carlose I. bylo v loňském roce pro nedostatek důkazů odloženo, ačkoliv státní zástupci uvedli, že zjistili několik nesrovnalostí.

Reklama

Související témata:
Juan Carlos

Doporučované