Hlavní obsah

USA uvedly do pohotovosti tisíce vojáků

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Pentagonu John Kirby.

Reklama

Spojené státy uvedly do pohotovosti tisíce svých vojáků, kteří budou připraveni v případě potřeby k nasazení ve východní Evropě. Prezident Joe Biden mezitím jednal se zástupci Evropské unie i jednotlivých států.

Článek

Americká vláda kvůli obavám z ruské invaze na Ukrajinu uvedla do zvýšené pohotovosti 8500 amerických vojáků, kteří mají být připraveni na případné rychlé nasazení v Evropě, pokud by NATO aktivovalo síly rychlé reakce.

Mluvčí Pentagonu John Kirby ale zároveň ujistil, že žádné rozhodnutí o nasazení těchto vojáků v Evropě zatím nebylo učiněno; nikdo z nich ovšem nemá být nasazen na Ukrajině.

Zmíněné jednotky byly uvedeny do pohotovosti na pokyn prezidenta Joea Bidena a na základě doporučení ministra obrany Lloyda Austina. „Jsou připraveny reagovat na řadu nepředvídaných událostí, včetně podpory sil rychlé reakce NATO v případě jejich aktivace,“ řekl Kirby. Zároveň poznamenal, že jde o „ujištění pro naše spojence v NATO“.

Západní země se obávají, že ruské jednotky napadnou Ukrajinu. Moskva ale popírá, že by chystala invazi.

Americký list The New York Times (NYT) dnes napsal, že Biden uvažuje o vyslání válečných lodí, letounů a až 5000 vojáků do Pobaltí a dalších zemí NATO na východě Evropy kvůli rostoucím obavám z agrese Ruska vůči Ukrajině. Spojené státy mají desítky tisíc vojáků rozmístěných v Evropě, a to i mimo období krize.

Americké ministerstvo zahraničí v neděli také snížilo počet zaměstnanců na americké ambasádě v Kyjevě. Ukrajinu měli opustit ne tolik klíčoví zaměstnanci a rodinní příslušníci, uvádí CNN.

Biden prostřednictvím videohovoru jednal o situaci na Ukrajině s evropskými lídry. Podle Bílého domu se americký prezident spojil s představiteli Evropské komise, Evropské rady, NATO, Francie, Německa, Itálie, Polska a Spojeného království.

Reklama

Související témata:

Doporučované