Hlavní obsah

Spojené státy zmařily šance na mír na Blízkém východě, míní Putin

Foto: Kremlin.ru

Ilustrační foto.

Reklama

Podle Putina Spojené státy svou jednostrannou diplomacií podkopávají šanci na mír mezi Palestinou a Izraelem. Řekl to na úterním zasedání skupiny Brics.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin na krizovém zasedání Brics o Gaze prohlásil, že jednostrannost Spojených států zničila šance na mír na Blízkém východě. Zároveň se pokusil přimět vůdce zemí globálního Jihu, aby se k němu připojili, informuje deník The Guardian.

Putin na zasedání Brics také dodal, že Spojené státy podkopávají šance na mír tím, že se snaží monopolizovat diplomacii ve vlastním zájmu. „Smrt tisíců lidí, masové vysídlení civilistů a humanitární katastrofa, která se odehrála, jsou hluboce znepokojující,“ řekl ruský prezident.

Dále dodal: „Kvůli sabotáži úsilí OSN je více než jedna generace Palestinců vychovávána s pocitem nespravedlnosti vůči svému státu, zatímco Izraelci nemohou plně zaručit svou vlastní bezpečnost.“

Konečné společné prohlášení však bylo poměrně mírné a vyzvalo Izrael pouze k dodržování mezinárodního humanitárního práva a k přijetí plného, okamžitého, bezpečného, neomezeného a trvalého humanitárního přístupu. Varovalo také Izrael, aby se nepokoušel Palestince z Gazy vysídlit.

Mezi dalšími účastnícími se zeměmi jsou Brazílie, Indie, Čína, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, což odráží, že rozšířená skupina Brics je nyní silným konkurentem západní skupiny G7, která sdružuje přední průmyslové země.

Reklama

Doporučované