Hlavní obsah

Společná ochrana klimatu největších ekonomik nebude. Čína s USA se nedohodly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Unwind, Shutterstock.com

Letecký snímek z čínské uhelné elektrárny v Čcheng-tu v jihozápadní Číně.

Reklama

Třídenní jednání Spojených států s Čínou o spolupráci na ochraně klimatu skončilo bez dohody. Americký zmocněnec pro klimatické otázky John Kerry řekl, že je potřeba „více práce“. Ocenil ale obnovení jednání a „upřímný“ dialog.

Článek

Dohoda USA s Čínou o spolupráci na udržení oteplení klimatu na únosné hranici stále není na dohled.

Největší světové ekonomiky a zároveň největší producenti skleníkových plynů v Číně tento týden obnovili jednání o klimatu se Spojenými státy po zhruba ročním pozastavení. Loni ho přerušil Peking poté, co americká předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová navštívila Tchaj-wan.

Obě strany se nyní podle amerického zmocněnce pro klima Johna Kerryho při „upřímných rozhovorech“ shodly, že změna klimatu je naléhavá a že se chtějí držet globálního závazku nenechat oteplení výrazně přesáhnout 1,5 °C ve srovnání s předindustriální érou.

Podle agentury Reuters v tom lze při nejmenším spatřit určitou změnu v rétorice z čínské strany, protože čínští představitelé v posledních měsících zprávy OSN o globálním oteplování zpochybňovali.

Podle deníku New York Times se Kerry při ohlašování výsledků jednání tvářil, že je „nadšen“ už jen z toho, že se podařilo restartovat zmražené jednání. Čína souhlasila, že v jednání s USA bude pokračovat a další kolo je v plánu před klimatickým summitem OSN COP28, který se odehraje na podzim v Dubaji.

Kontext

Průměrná globální teplota se od začátku průmyslové éry zvýšila asi o 1,2 °C. V Česku se dokonce oteplilo o 2 °C za pouhých 60 let. Ve srovnání s přirozenými změnami klimatu je současné oteplování násobně rychlejší.

Peking nicméně rovněž prohlásil, že si svou klimatickou politiku nenechá nikým diktovat a  cílů dosáhne vlastním tempem a vlastním způsobem.

Obě země mezitím sužují s globálním oteplováním spojené extrémy počasí. USA i Čína v posledních dnech a týdnech zažívají rekordní horka i povodně.

Reklama

Doporučované